Concret, Dan Andronic, punctează faptul că decretarea acesteia de-abia de la începutul săptămânii viitoare permite, în aceste zile rămase, o posibilă izbucnirea violentă a epidemiei de coronavirus.

„Era nevoie de această măsură. Poate că de la primele semne ale extinderii epidemiei în Italia și Spania. Așa se putea controla fluxul de populație și îngrădi extinderea virusului. Acum pare că alergăm la un incendiu cu sticle de apă.

Decretarea stării de urgență de-abia de la începutul săptămânii viitoare lasă loc unor zile libere de orice restricții care pot duce la o izbucnire violentă a numărului de îmbolnăviri. Mai ales ca urmare a panicii ce se poate declanșa, a aglomerațiilor din mall-uri și supermarketuri.

Românii au nevoie să fie conduși, nu numai guvernați și acesta este rostul stării de urgență. Din mesajele autorităților pare că de-abia de acum încep să se pregătească. M-aș fi așteptat să existe un plan minuțios care să dea siguranță. Nimeni nu a știut să-mi spună de ce este instituită starea de urgență de luni sau marți. Unde mai e urgența?”, a declarat Dan Andronic.

Starea de urgență este o măsură excepțională și se instituie în cazuri în care există riscul apariției „unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

E important de știut că, pentru omul de rând, acest lucru nu înseamnă schimbări majore. Magazinele vor fi aprovizionate ca și până acum și nu trebuie sub nicio formă să vă așteptați să vedeți armata umblând pe străzi.