Cum au comentat cei de la USR decizia

USR a precizat că Guvernul trebuie să gestioneze cu înţelepciune prerogativele pe care le capătă prin instituirea stării de urgenţă.

„Guvernul trebuie să gestioneze cu înţelepciune prerogativele pe care le capătă prin instituirea stării de urgenţă. Prioritatea numărul 1 este limitarea efectelor crizei de sănătate publică, iar toate eforturile trebuie îndreptate în acea direcţie. De asemenea, aşteptăm din partea Guvernului planul de măsuri economice menite să limiteze efectele crizei asupra locurilor de muncă, bugetelor publice şi companiilor”, arată USR, într-o postare pe Facebook.

Liderul USR, Dan Barna, a susţinut decretarea stării de urgenţă, apreciind că aceasta ar fi benefică pentru reducerea riscului de răspândire a epidemiei.

„În momentul de faţă mai multe ţări europene au decis acest lucru şi considerăm că o stare de urgenţă asumată mai repede, decretată mai repede, ar putea să aibă un efect benefic pentru reducerea riscului de răspândire a epidemiei. Cu cât aşteptăm mai mult, cu fiecare oră şi cu fiecare zi care trece, aceste riscuri cresc şi experienţa celorlalte state arată că trebuie luate măsuri din timp şi starea de urgenţă este una dintre măsurile necesare”, a spus el.

Cum au reacționat cei din PMP

Statul, prin starea de urgenţă ce va fi decretată la începutul săptămânii viitoare, are la dispoziţie toate pârghiile pentru a acţiona imediat, pentru a debloca resurse de la bugetul de stat necesare echipamentelor medicale pentru intervenţie, dar şi pentru a lua măsuri excepţionale ce ţin de siguranţa publică, a declarat, sâmbătă, preşedintele PMP, Eugen Tomac.

„Iată că ne aflăm în faţa unui pericol iminent ce ţine de sănătatea publică şi statul, prin această stare de urgenţă, are la dispoziţie toate pârghiile pentru a acţiona imediat. Pe de o parte, pentru a debloca resurse uriaşe de la bugetul de stat, care să ne asigure că suntem pregătiţi să intervenim cu bani pentru a aduce echipamentul medical necesar în ţară sau pentru a-l crea, iar pe de altă parte, pentru a lua măsuri excepţionale ce ţin siguranţa publică şi anume să impună, acolo unde este nevoie, ca cetăţenii să respecte cu stricteţe toate deciziile luate de Guvern în următoarea perioadă”, a precizat Tomac, pentru Agerpres.

El a adăugat că tot ceea ce se întâmplă în această perioadă, toate recomandările vin cu scopul de a elimina şi preveni cât mai rapid efectele pe care le poate avea noul coronavirus, pe care nimeni nu le poate anticipa la ora actuală.

Ce au avut de spus cei din ALDE

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că decizia şefului statului de a decreta, la începutul săptămânii viitoare, starea de urgenţă era aşteptată, exprimându-şi speranţa că lupta împotriva răspândirii coronavirusului să fie eficientă.

„Decizia era aşteptată în contextul în care alte state din jur cu o situaţie comparabilă au recurs la stare de urgenţă. Este pentru noi o experienţă inedită. E greu de spus ce va presupune ea. În acelaşi timp, starea de urgenţă sper eu să aducă o anumită disciplinare şi în comportamentul nostru, astfel încât lupta împotriva răspândirii coronavirusului să fie eficientă. Experienţa altor ţări, mai ales din Asia de Sud-Est, arată că aplicarea măsurilor ferme, în mod sistematic, pot contribui la restrângerea sau chiar eradicarea coronavirusului”, a afirmat sâmbătă, pentru Agerpres, deputatul Varujan Vosganian.

El a menţionat că, în starea de urgenţă, măsurile bune au şanse sporite de aplicare, dar a evidenţiat că nu şi-ar dori ca această stare să ducă la „o restrângere excesivă a drepturilor cetăţeneşti”.