Circa 500 de milioane de euro va investi Daimler, producătorul mărcilor Mercedes-Benz și Smart, în mica localitate Jawor aflată la 430 de kilometri de capitala Poloniei, Varșovia. Acesta este verdictul anunțat astăzi, printr-un comunicat de grupul german cu sediul în Stuttgart.

Așa cum Capital anunța încă de ieri, atât Daimler cât și PSA Peugeot Citroen au în plan construirea unor noi uzine în Europa Centrală și de Est. Din nefericire, după ratarea uzinei de asamblare a modelelor Mercedes-Benz pentru care germanii au ales Ungaria în 2012, România a pierdut și lupta pentru uzina de motoare a aceluiași grup.

La Jawor, Daimler va construi motoare cu patru cilindri alimentate cu benzină sau motorină și va avea nevoie de „câteva sute de angajați”. Conform oficialilor germani, impementarea proiectului este încă dependentă de condițiile asigurate de statul polonez, inclusiv de ajutoare de stat. Acesta va fi prima uzină europeană de motoare a Daimler din afara Germaniei, o altă astfel de facilitate amplasată în afara țării de origine fiind în China.

În 2013, Daimler a inaugurat oficial, la Sebeş, în România, unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză automate pentru autoturismele de lux Mercedes-Benz.

Citește și: România, pe listele Daimler și PSA pentru noi uzine