Ministrul a explicat că ordonanţa se va adresa doar fermierilor care doresc să cumpere teren, să folosească creditele ca un capital de lucru sau pentru investiţii. 

'Într-un plafon de până la 3 milioane euro, statul vine cu garanţii de până la 80 la sută din garanţiile cerute de bancă. În cazul cumpărărilor de terenuri, diferenţa de 20 la sută o reprezintă terenurile cumpărate. Vor fi condiţii facile de împrumut cu până la 2 la sută dobândă peste ROBOR şi comisionul de garantare scăzut de la 3,8 până la 2. Acest act normativ a fost discutat cu băncile, au fost invitate 10 bănci la minister şi am discutat personal cu reprezentanţii acestora care au apreciat acest act normativ şi au fost de acord, urmând să facem convenţiile necesare cu Fondul de Garantare şi băncile, pentru operaţionalizare', a declarat Petre Daea. 

Ministrul Agriculturii a amintit şi de ordinul prin care au fost stabilite convenţii între Agenţiile de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi bănci, pentru acordarea de credite pentru lucrări. Totodată, Petre Daea a explicat deschiderea băncilor către astfel de credite prin faptul că Ministerul Agriculturii rulează, prin instituţiile bancare, peste 3,2 miliarde de euro anual. 

'Am semnat un ordin de ministru pentru a putea exista convenţii între APIA şi bănci, în condiţiile în care unii fermieri doresc mai repede să facă lucrările şi au nevoie de bani, să folosească adeverinţele, tot cu o dobândă de maxim 2 la sută peste ROBOR. Cum au fost băncile deschise la un asemenea obiectiv? Explicaţia este simplă. Băncile sunt într-o relaţie corectă cu fermierii, prin aceste bănci vin sumele de la bugetul statului şi din fondurile europene, care nu sunt puţine în România, peste 3,2 miliarde euro. Şi băncile au interesul firesc să fie în acest cuplaj de interese către fermier în condiţiile în care este o asemenea sumă în joc', a mai spus ministrul Petre Daea. 

Ministrul Agriculturii a participat, vineri, la Piatra Neamţ, la Conferinţa interjudeţeană pentru agricultură Neamţ – Bacău, organizată de Clubul Fermierilor AGRALIM. 

AGERPRES