În timp ce în PSD este degringoladă totală, în opoziție se împart funcții fictive. În contextul actual, în care trendul este să optezi pentru inedit și noutate pe piață, Dacian Cioloș are cele mai multe șanse la alegerile prezidențiale. Iar Klaus Iohannis și susținătorii lui știu acest lucru.

O variantă de lucru pentru a scăpa de actualul lider al PLUS este să-i ofere acestuia funcția care i-a plăcut cel mai mult și să-l scoată din peisajul politic, cea de comisar european. În urmă cu cinci ani, Cioloș era dispus să treacă la PSD pentru a rămâne în Comisia Europeană și a prelua portofoliul pe care l-a deținut Corina Crețu. Doar că atunci Victor Ponta a insistat și și-a impus punctul de vedere. Au existat mai mulți pretendenți pentru mult râvnitul scaun, dar l-a câștigat în cele din urmă prietena soției lui, care acum a devenit și europarlamentar din partea Pro România.

Conform surselor Capital, Klaus Iohannis ar dori să-l impună pe Dacian Cioloș în noua Comisie Europeană și să scape de o potențială candidatură a lui din partea USR-PLUS. De asemenea, el insistă și pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror european, tocmai pentru ca să nu-i vină vreo idee năstrușnică acesteia.

Dacă Cioloș acceptă această variantă și pleacă la Bruxelles, alianța USR-PLUS ar rămâne fără un candidat cu șanse reale, în contextul în care notorietatea este totuși importantă în această ecuație. Fără un candidat PSD puternic, lupta din turul doi s-ar da între partidele de opoziție, iar pentru prima dată, după mult timp, românii ar fi obligați să dea un vot pentru cineva și nu doar împotriva.

Și în PSD se poartă lupte crâncene pentru postul de comisar european, Rovana Plumb fiind cea care are cele mai multe șanse să fie propunerea partidului pentru cunoscuta instituție europeană.