Asociatia Presei Auto din Romania (APAR) a desemnat aseara (11 decembrie 2008) modelul Sandero al producatorului autohton Dacia ca “Masina Anului 2009 in Romania”. Vehiculul a primit cu cateva saptamani in urma aceeasi distinctie si din partea celeilalte asociatii, UZEAR. De altfel, rezultatele concursului puteau fi prognozate cu destula exactitate inca de la aflarea modelelor finaliste, dat fiind faptul ca printre criteriile de care trebuie sa tina cont juriul pentru acordarea punctelor se numara raportul calitate/pret si priza la public a modelului respectiv care reiese destul de clar din cotele de vanzari.

Cei 20 de membri ai juriului au acordat modelului Sandero un total de 203 puncte. Pe locul doi s-a clasat la diferenta mare modelul Opel Insignia care a primit in acest an si titlul “Masina Anului 2009 in Europa”. Acest vehicul a primit 162 de puncte. Ultima treapta a podiumului a fost ocupata de Citroen C5 cu 136 de puncte. Celelate modele care au intrat in finala au fost, in ordinea punctajului obtinut, Mazda6, Honda Accord, Volkswagen Golf VI, Ford Kuga, Skoda Superb, Renault Koleos si Hyundai i10. Dacia Sandero a primit cele mai multe puncte (15) de la Stelian Damov (APAR), Florin Micu (APAR), Teodor Stefan (Un zambet pe 4 roti – TVR2), Daniel Costea (Autoforumtv.ro), Andrei Taflan (4X4), Constantin Baches (Caesar), Virgil Mihailovici (Siguranta Rutiera), Oana Georgescu, Dan Scarlat (Autoshow), Daniel Apostol (The Money Channel), Radu Grozea (TVR1), Cristian Andreescu (APAR) si George Botezatu (AutoExpert). Cate noua puncte au acordat Radu Buhanita (AutoTest) si Laurentiu Mandu (Autoforum), in timp ce Mircea Mester (automarket.ro) a notat vehiculul cu sapte puncte, Mihai Ionescu (FHM) cu cinci puncte, Razvan Codorean cu patru puncte, iar Dan Boerescu (Playboy) si Tudor Serban (Quattroruote) cu doar doua puncte.

Trebuie mentionat si faptul ca Dacia Sandero a fost luata in calcul si de juriul european al “Car of the year” insa nu a ajuns in finala.

Pe langa decernarea titlului “Masina Anului 2009 in Romania”, APAR a decis sa premieze si cativa dintre cei care fac lumea automobilului din Romania sa se miste.
– Debutul anului 2008 – Suzuki Romania
– Sportivul anului 2008 – Doru Sechelariu
– Dealerul anului 2008 – Radacini
– Cel mai bun PR al anului 2008 – Liviu Ion, Director Comunicare al Automobile Dacia
– Managerul anului 2008 – Dan Chitaru, Kia Romania
– Evenimentul anului 2008 – lansarea Ferrari in Romania
– ECO 2008 – Porsche Romania
– Compania anului 2008 – Ford Europa
– Omul deceniului 1998-2008 – Christian Esteve, vicepredinte Renault
– Omul anului 2008 – John Flemming, presedinte Ford Europa
La festivitate a luat parte si Ray Hutton, presedintele juriului “European Car of the Year”.

In ciuda faptului ca rezultatele concursului romanesc erau previzibile si au fost anticipate de revista Capital inca din luna noiembrie cand au foat anuntate finalistele, pe site-ul TVR, unde au fost publicate rezultatele, au aparut mai multe comentarii negative si subiective la adresa vehiculului. Ca de fiecare data, multi dintre cititori au considerat ca premiul ar fi trebuit acordat altei finaliste.

0-23165-auto.jpg

Cititi si: Dacia Sandero – „Maşina Anului 2009” în viziunea UZEAR