Dacă situaţia financiară a Greciei se deteriorează, atunci numai această ţară va avea de suferit, restul Uniunii Europene fiind la adăpost, întrucât blocul comunitar şi-a construit în ultimii ani mecanisme de protecţie, a declarat sâmbătă ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, în timpul reuniunii bi-anuale a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, ce se desfăşoară la Washington, transmite agenţia Reuters.

'Dacă ceva rău se întâmplă, va fi grav pentru Grecia, pentru poporul grec, nu şi pentru alte state din zona euro', a spus oficialul francez, făcând referire la impasul actual în negocierile purtate de creditorii internaţionali cu guvernul de la Atena condus de stânga radicală Syriza. Acesta din urmă întârzie prezentarea programului de reforme cerut de UE şi FMI pentru acordarea ultimei tranşe – de 7,2 miliarde de dolari – din acordul de asistenţă financiară, fără aceşti bani Grecia neputând să-şi achite datoria publică externă ajunsă la scadenţă.

La ora actuală, 'nu ne mai aflăm cu toţii în aceeaşi situaţie în care eram cu patru sau cinci ani în urmă', pentru că între timp 'am învăţat să ne construim mecanisme pentru a ne proteja sistemul bancar şi pentru a proteja alte state ce ar putea deveni vulnerabile dacă se întâmplă ceva în Grecia', a explicat Michel Sapin, în opinia sa Uniunea Europeană fiind în prezent mai puternică şi la adăpost de turbulenţe, iar singura expusă unui risc major este Grecia.

'Grecia trebuie să respecte regulile ce se aplică tuturor statelor din zona euro', a punctat oficialul francez. 'Grecia nu a semnat doar un memorandum, a semnat tratate şi angajamente, iar aceste angajamente trebuie respectate', a insistat el referindu-se la intenţia executivului condus de Alexis Tsipras de a repune în discuţie înţelegerile în baza cărora precedentul guvern de la Atena s-a angajat să aplice o politică de rigoare bugetară în schimbul ajutorului financiar extern.AGERPRES