Ar putea începe un adevărat război. Cel economic a început deja. Americanii îi acuză official pe chinezi că și-au manipulate moneda, iar efectele de pe bursă sunt de-a dreptul devastatoare. SUA au acuzat oficial luni China că şi-a slăbit deliberat moneda, yuanul, după ce aceasta a atins pragul simbolic de 7 yuani pentru un dolar, un gest care amplifică şi mai mult tensiunile între cei doi giganţi economici şi nervozitatea pieţelor, relatează AFP.

Secretarul american al trezoreriei, Steven Mnuchin, „din ordinul preşedintelui Donald Trump, a ajuns la concluzia că China şi-a manipulat moneda”, indică Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. „În urma acestei determinări, secretarul Mnuchin va discuta cu Fondul Monetar Internaţional pentru a elimina avantajul competitiv creat de recentele decizii chineze”, se mai menţionează în comunicat.

Decizia luată luni de Beijing de a-şi lăsa moneda să se devalorizeze a provocat o furtună pe pieţele financiare din lumea întreagă. Ea semnalează în fapt o nouă escaladare a războiului comercial declanşat prin taxele vamele punitive de Donald Trump în urmă cu peste un an, pentru a forţa Beijingul să negocieze un acord comercial care să reducă deficitul şi practicile considerate neloiale de Washington.

După căderile de pe pieţele asiatice şi europene, cei trei mari indici de pe Wall Street au înregistrat cea mai proastă zi a anului: Dow Jones Industrial Average a pierdut 2,90%, Nasdaq a pierdut 3,47%, iar indicele S&P 500 s-a devalorizat cu 2,98%.

Moneda chineză a atins pragul simbolic de 7 yuani pentru un dolar luni, un prag la care nu s-a mai ajuns de 11 ani.

Altă consecinţă a tensiunilor sino-americane, agenţia oficială Xinhua a anunţat în noaptea de duminică spre luni că firmele chineze au încetat să cumpere produse agricole provenind din SUA.

Aceste decizii ale Chinei urmează după ameninţarea lui Donald Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru cvasitotalitatea importurilor chineze de la 1 septembrie, în pofida reluării negocierilor comerciale la înalt nivel între Washington şi Beijing, care se aflau într-un punct mort din primăvară.