Alianța va deveni și mai puternică

Cancelarul german Olaf Scholz a avut, vineri, o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin. Sâmbătă, oficialul de la Berlin a fost întrebat, în timpul unui interviu, dacă a văzut vreo schimbare în poziția Rusiei față de Ucraina.

„Nu. Nu a atins niciunul dintre obiectivele menționate la începutul operațiunii militare speciale,” a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Totodată, Scholz adăugat că „NATO nu a plecat, chiar și-a mărit forțele pe flancul estic. Alianța va deveni și mai puternică odată ce Finlanda și Suedia se vor alătura”.

Cancelarul german a ținut să menționeze că singura posibilitate de a elimina sancțiunile împotriva Rusiei, este un tratat de pace încheiat între Moscova și Kiev.

Economia Rusiei va fi puternic lovită

”Rusia ar trebui să înțeleagă la un moment dat că singura posibilitate de ridicare, eventual, a sancțiunilor este încheierea unui acord cu Ucraina, iar aceasta nu poate fi o pace impusă.

În rest, există un principiu clar: Ucraina rezolvă aceste probleme. Nu putem purta negocieri în numele lor”, a subliniat Scholz.

„Efectul sancțiunilor este puternic. Ca urmare, economia Rusiei va fi puternic lovită, în timp ce potențialul său de dezvoltare este foarte limitat”, a mai spus cancelarul german.

În legătură cu aplicarea sancțiunilor pentru Rusia, cancelarul a asigurat că Germania și partenerii săi vor continua să facă acest lucru.

”Da, vom continua, și în ceea ce privește sancțiunile, pentru că scopul nostru este să ne asigurăm invazia Rusiei eșuează”, a mai spus Olaf Scholz.

Tensiuni uriaşe între Germania şi Rusia din cauza situaţiei din domeniul energiei

Joi, Habeck a acuzat Moscova că foloseşte exporturile sale energetice spre UE drept o „armă”.

Totul vine după ce Rusia a anunţat, săptămâna aceasta, că va impune sancţiuni asupra unui număr de 31 de companii din domeniul energiei la nivel european, în replică la sancţiunile pe care ţările occidentale le-au impus deja Federaţiei Ruse.

„Trebuie să spunem că situația a ajuns la un punct de cotitură, în care energia este folosită ca armă în mai multe domenii”, a declarat vicecancelarul german, citat de jurnaliştii de la CNN.

În condiţiile în care Germania este una dintre ţările europene cu cea mai mare dependenţă de gazul din Rusia, autorităţile de la Berlin sunt forţate acum să găsească soluţii pentru a înlocui importurile din această ţară.