Rusia începe să simtă efectul sancțiunilor. Pentagonul spune că industria de armament a fost slăbită

Totodată, oficialul de la Pentagon a subliniat sub rezerva anonimatului că Rusia a lansat atât de multe rachete asupra Ucrainei încât „au rămas cu puţin armament ghidat de precizie şi întâmpină dificultăţi în a-l înlocui”, potrivit informațiilor preluate de afp.com

„Credem că sancţiunile şi restricţiile la exporturi, în special în materie de componente electronice, au un efect asupra sectorului industriei de apărare ruse”, a completat acesta.

În acest context, marile oraşe precum Mariupol şi Harkov sunt lovite de bombe neghidate, care nu fac diferenţa între o ţintă militară şi un imobil de locuit, a mai spus oficialul american. De altfel, forţele ruse continuă să se confrunte cu probleme de aprovizionare şi de disciplină, inclusiv printre ofiţeri, care „refuză să se supună ordinelor şi să înainteze”, a mai indicat responsabilul citat.

În faţa unei rezistenţe ucrainene, care rămâne îndârjită, operaţiunea rusă în sudul Ucrainei „nu a progresat practic în ultimele zile”, a menţionat înaltul oficial din Ministerul american al Apărării.

În Donbas, „ruşii nu au fost în măsură să facă vreun progres semnificativ”, a spus el, explicând acest eşec în special prin incapacitatea forţelor ruse de a-şi coordona loviturile aeriene şi manevrele la sol, precum şi starea vremii, ceea ce face pământul noroios şi obligă tancurile să rămână pe drumurile asfaltate.

Între altele, „ei nu şi-au reglementat toate problemele de logistică şi mentenanţă. Noi îi vedem că au încă dificultăţi în reaprovizionarea forţelor lor”, a indicat acesta.

Rusia a demontat informațiile lansate de Marea Britanie

În altă ordine de idei, autoritățile din Rusia au reacționat după ce Ministerul britanic al Apărării a afirmat că Moscova nu mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie. Astfel, Kremlinul a negat informațiile respective și a spus că armata sa are parte de „întreaga gama necesară de rachete în volumele necesare”.

„Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreaga gama necesară de rachete în volumele necesare”, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov, într-un interviu pentru sursa menționată.

De asemenea, acesta asigurat și că „există suficiente rachete şi muniţii moderne ghidate de înaltă precizie pentru a îndeplini toate misiunile puse în faţa forţelor armate ruse”. Iuri Boris spune că sistemele ruseşti ghidate de înaltă precizie s-au dovedit a fi eficiente în cursul aşa-numitei „operaţiuni militare speciale din Ucraina”.

„Toate tipurile de arme ruseşti ghidate de înaltă precizie şi-au confirmat caracteristicile de luptă, care au permis lovituri precise asupra infrastructurii militare din toată Ucraina şi au redus astfel la minimum victimele civile”, a completat responsabilul rus.