Conform datelor oferite, joi seară, avioane Typhoon ale Royal Air Force (RAF), detaşate în Estonia, şi avioane Gripen suedeze au fost „mobilizate” pentru „interceptarea” a două avioane ruseşti „zburând aproape de spaţiul aerian al NATO şi al Suediei”. Ministerul britanic al Apărării a oferit aceste detalii într-un comunicat de presă.

„Avioanele ruseşti nu au respectat regulile internaţionale prin faptul că nu au comunicat cu regiunile de informare a zborurilor (FIR) în cauză, dar au rămas în spaţiul aerian internaţional şi au zburat în mod profesionist”‘, a subliniat ministerul, citat de AFP.

Avioanele ruse nu au respectat regulile internaţionale

Vineri dimineaţă, avioane britanice au fost din nou ridicate de la sol pentru a intercepta avioanele care zburau la sud de Rusia continentală în direcţia Kaliningrad. Avioane de vânătoare ale RAF au interceptat apoi avioanele ruseşti, care zburau deasupra Golfului Finlandei şi a Mării Baltice.

„Din nou, avioanele ruse nu au respectat regulile internaţionale prin faptul că nu au asigurat o legătură adecvată cu FIR-urile locale”, a arătat Ministerul Apărării al Marii Britanii.

Avioane româneşti au fost implicate în aceste operaţiuni

Avioanelor britanice Typhoon li s-au alăturat avioane ale armatei aerului finlandeze, care au escortat aparatele de zbor ruseşti deasupra Golfului Finlandei, înainte de a fi predat ştafeta avioanelor Gripen ale forţelor aeriene suedeze.

Avioane portugheze şi româneşti au fost de asemenea implicate în aceste operaţiuni, potrivit comunicatului menţionat.

Avioanele de luptă rusești interceptate în repetate rânduri

În luna aprilie, avioanele NATO au decolat de la bază Kogălniceanu de patru ori pentru a intercepta avioanele de luptă rusești care au plecat din Crimeea, zburând spre teritoriul NATO de-a lungul coastei Mării Negre. De fiecare dată, avioanele rusești s-au întors din drum fără incidente, dar zborurile reprezintă o amenințare tot mai mare pentru Alianță. Intenția acestei practici din partea rușilor nu a fost clară pentru comandanții de poliție aeriană ai NATO și pentru Centrul Combinat de Operațiuni Aeriene din Torrejon, Spania. La acel moment, ofițerii forțelor aeriene italiene și britanice au declarat că Moscova urmărește cu foarte mare atenție cum reacționează NATO în spațiul său aerian de pe coasta Mării Negre.

Și în luna martie, Suedia a semnalat că patru avioane rusești Su-27 și Suhoi Su-24 au încălcat spațiul său aerian la est de insula Gotland din Marea Baltică. Incidentul a fost înregistrat de avioanele trimise să le intercepteze.