Trecerea la euro, cerută în Ungaria

Ungaria nu ar trebui să piardă niciun moment în ce privește aderarea la zona euro şi îmbrăţişarea valorilor UE. Teoria este susţinută de către Otto Sinko, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din țara vecină. Sinko, director general la Videoton Zrt, a clamat trecerea la euro invocând recesiunea prin care trece de un an Ungaria de un an. La aceasta se adaugă o criză valutară, cea mai mare inflaţie din UE şi suspendarea finanţării europene din cauza îngrijorărilor cu privire la statul de drept.

„Un calendar privind aderarea la euro ar fi el însuşi un factor stabilizator, în special dacă este însoţit de paşi politici care ar duce la soluţionarea disputelor cu UE”, susţine Otto Sinko.

Oficialii europeni şi din Ungaria sunt într-o dispută pe tema valorilor democratice, după un deceniu în care Viktor Orban şi-a consolidat puterea. Iar îngrijorările cu privire la corupţie şi statul de drept au dus la oprirea unor finanţări europene în valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Sinko cere orientarea spre Vest

În acelaşi timp, Guvernul din Ungaria are legături strânse cu Rusia şi China. În timp ce restul UE face eforturi pentru a reduce influenţa celor două ţări.

„Nu sunt de acord cu aceste măsuri de rebel, orientat spre est. Calea Ungariei este spre Occident, nu spre Est”, a mai spus Otto Sinko.

Afaceristul spune că apelul său pentru aderarea la euro este o opinie personală. Și nu reprezintă poziţia companiei Videoton.

Moneda ungară s-a depreciat cu peste 30% în raport cu euro de la revenirea la putere a lui Orban în 2010. Deprecierea s-a accelerat anul trecut. După ce cheltuieile record anterioare alegerilor au agravat creşterea generală a preţurilor în UE. În timp ce politicile monetare au subminat încrederea investitorilor. Săptămâna trecută forintul a coborât la cel mai redus nivel din ultimele şase luni.

„Nu este adevărat că singura preocupare a exportatorilor este un forint mai slab. Asta are sens doar dacă există o stabilitate economică”, susţine Sinko.

În luna octombrie a anului trecut, Banca Naţională din Ungaria a fost forţată să majoreze dobânda de referinţă la 18%. Pentru a stabiliza activele locale. Luna trecută, o serie de miniştri importanţi din guvernul Orban au criticat banca centrală din Ungaria cu privire la politica monetară şi inflaţia în timp ce în rândul cabinetului au apărut disensiuni cu privire la modalitatea în care ar putea fi redus un deficit bugetar record şi dacă aderarea la euro ar putea fi de ajutor.