Péter Szilágyi, secretarul de stat adjunct pentru Politică Națională de la Biroul premierului maghiar Viktor Orban, a vorbit despre reunificarea Ungariei. El susține că „va exista un viitor maghiar în Bazinul Carpatic”.

Ungurii nu și-au pierdut speranța

„Limba noastră maternă, tradițiile și cultura noastră nu vor face parte doar din memorie, ci și din realitatea vieții de zi cu zi. Din 2010, Guvernul ungar depune eforturi pentru a îndeplini această speranță. În acest spirit, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a comunității maghiare de drept public.

Scopul guvernului este de a permite maghiarilor care trăiesc în străinătate să prospere în patria lor și de a consolida identitatea maghiară a comunităților.”, a spus Péter Szilágyi.

Secretarul de stat a ținut să precizeze că la 4 iunie 1920, a avut loc o „pauză de doliu în birouri și școli, iar zeci de mii de oameni îmbrăcați în haine de doliu s-au adunat la Budapesta.”

„Clopotele au sunat, alarmele fabricilor au sunat, traficul s-a oprit. Potrivit deciziei marilor puteri, peste trei milioane de maghiari au fost blocați în afara granițelor țării.”, a mai spus Péter Szilágyi.

Ungaria începe „reunificarea națiunii”

De asemenea, secretarul de stat de la Biroul lui Viktor Orban a ținut să precizeze că nu va permite ca frontierele Ungariei să îi separe pe cetățeni de semenii lor.

„Nu vom permite ca frontierele naționale să ne separe de semenii noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii, iar maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii.

Scopul politicii naționale este de a sensibiliza publicul cu privire la responsabilitatea noastră față de maghiarii din afara granițelor. Maghiarii au trecut testul timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată”, a declarat Szilágyi.

Viktor Orban a luat atitudine

Premierul maghiar Viktor Orban s-a arătat nemulțumit de faptul că Bruxelles-ul a cerut Ungariei să nu ia profitul suplimentar de la bănci și de la marile companii, iar pensionarii și familiile să plătească integral costul energiei.

Orban a precizat, într-un interviu, că guvernul a elaborat un proiect de buget care protejează economia, oamenii, familiile şi pensionarii.

Totodată premierul maghiar a tras un semnal de alarmă cu privire la războiul din Ucraina.

„Dacă nu ar fi război, dacă Uniunea Europeană și Occidentul și-ar veni în fire și și-ar da seama că suntem pe o cale greșita, dacă am urma calea păcii și s-ar instaura încetarea focului, atunci situația economică s-ar relaxa, iar inflația ar reveni mult mai rapid la intervalul obișnuit de 1-3%” a continuat premierul maghiar.