În contextul unei intensificări a pandemiei COVID-19 și reintroducerea controalelor la frontieră de către unele state membre ale Uniunii Europene, există posibilitatea ca statele să se închidă înăuntrul frontierelor ca în martie, în pofida apelurilor de la Bruxelles. Un astfel de scenariu ridică semne de întrebare în privința spațiului de liberă circulație din Schengen, transmite Euronews.

Germania, care deține președinția rotativă a UE, vrea să evite acest lucru prin protejarea integrității spațiului Schengen, iar ambasadorii din mai multe state discută despre răspunsul pe care trebuie să-l aibă în fața noului val de infectări.

Cu toate acestea, Ungaria a făcut deja primul pas și a interzis începând de marţi accesul cetăţenilor străini pe teritoriul său. La rândul lor, Danemarca a limitat accesul pe teritoriul ei în funcție de rata de infecție și Finlanda a reintrodus controale pentru mai multe țări din UE, precum Spania și Franța.

De asemenea, există o reală îngrijorare legată de lipsa de coordonare în privinţa regulilor cu privire la carantină şi teste, fiecare stat UE având propriile exigenţe în acest sens.

Deși închiderea granițelor pare o soluție practică atunci când vine vorba de controlul epidemiei de COVID, în cadrul unei Uniuni care este bazată pe libera circulație a cetățenilor, este un lucru destul de îngrijorător din punct de vedere politic.

CE propunea recent o mai mare claritate și previzibilitate

Comisia Europeană a adoptat în acest sens vineri o propunere de recomandare a Consiliului pentru a garanta faptul că toate măsurile care restrâng libera circulaţie ca răspuns la pandemia de COVID-19 adoptate de statele membre sunt coordonate şi comunicate clar la nivelul UE.

Propunerea Comisiei defineşte patru arii de acţiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

Prima este aplicarea de către statele membre a unor criterii şi praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricţii de călătorie, iar a doua este adoptarea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord.

A treia arie de acţiune vizează stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat, iar ultima prevede furnizarea de informaţii clare şi în timp util publicului cu privire la eventualele restricţii impuse.

În prezent, atrage atenţia Bruxellesul, există diferenţe mari de la o ţară la alta în ceea ce priveşte criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulaţie în Uniunea Europeană.

„Propunem astăzi ca statele noastre membre să adopte o abordare bine coordonată, previzibilă şi transparentă cu privire la impunerea de restricţii de călătorie acolo unde sunt necesare, în care protecţia sănătăţii publice să fie întotdeauna primordială. Trebuie să evităm să luăm măsuri care să perturbe şi mai mult economiile noastre deja fragile şi care să fie o sursă suplimentară de incertitudine pentru cetăţenii noştri, care au făcut sacrificii uriaşe”, afirmă Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citată în comunicat.