Rusia a decis în mod deliberat să transforme războiul militar împotriva Ucrainei într-un război al cerealelor, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în timpul reuniunii miniștrilor de externe ai G7 din Germania.

“Acțiunile Rusiei cauzează o lipsă de aprovizionare, o creștere incomensurabilă a prețurilor – nu doar în țara noastră, ci în întreaga lume – și amenințarea unei foamete brutale”, a spus Baerbock.

“Nu trebuie să fim naivi – nu este vorba de daune colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care se desfășoară chiar acum”, a adăugat ea.

“Rusia pregătește terenul propice pentru noi crize pentru a slăbi în mod deliberat coeziunea internațională împotriva războiului Rusiei”, a mai spus Annalena Baerbock.

“Foametea, instabilitatea, insecuritatea energetică, erodarea treptată a valorilor democratice, dar și a drepturilor omului prin dezinformare” sunt cauzate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, a mai spus Baerbock, potrivit CNN.

Rusia și Ucraina produc aproape 30% din exporturile globale de grâu

Potrivit unor surse citate de CNN, trupele rusești au furat echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni și au țintit cu artileria siturile de depozitare a alimentelor.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat săptămâna trecută că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate de trupele rusești. CNN a urmărit o navă rusă încărcată cu aproape 30.000 de tone de cereale ucrainene care a fost refuzată în două porturi mediteraneene înainte de a ateriza în Siria.

“Felul în care acționăm, sau cum nu acționăm, va modela modul în care vom trăi împreună în lume pentru mulți ani sau poate decenii de acum încolo. De aceea, eschivarea nu este o opțiune pentru noi, pentru mine”, a declarat Baerbock.

Lovitură pentru Vladimir Putin: Nu vom recunoaşte niciodată

Grupul G7 a transmis, sâmbătă, că “nu va recunoaşte niciodată” frontierele pe care Rusia vrea să le impună prin războiul din Ucraina.

“Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenţie militară. Ne vom menţine angajamentul de a susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”, au precizat şefii diplomaţiei în cadrul unei întâlniri de trei zile la Wangels, în nordul Germaniei.

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, a cărei ţară a asigurat preşedinţia G7 anul acesta, a spus că Ucrainei îi revine sarcina de “a decide ea însăşi” care îi este teritoriul.

“Noi vom susţine măsurile pe care le va lua Ucraina cu scopul de a garanta libertatea şi pacea în ţară”, a spus Baerbock într-o conferinţă de presă.