Marea Neagră, amenințată de un posibil dezastru ecologic! Este pe cale să devină o problemă internaţională

Coastele turce ale Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee, sunt amenințate de către „mucilagiul marin”, potrivit celor scrise de dpa-international.com

În acest context, biologii transmit că substanţa vâscoasă, cunoscută sub numele de „mucilagiu marin” sau „mucus de mare”, a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara la începutul lunii mai.

Substanța respectivă este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme care sufocă viaţa marină, conform sursei menționate. Este „doar o chestiune de timp” înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz.

Echipa condusă de Artuz, formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de locaţii din Marea Marmara de la începutul anului 2021, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării.

„Catastrofa provocată de om” este rezultatul a zeci de ani, exacerbată de deversarea necontrolată de materiale industriale şi deşeuri menajere în apă şi a slăbit „ireversibil” ecosistemul Mării Marmara, a mai spus Artuz.

Mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara

Artuz a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara.

„Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid”, a mai spus acesta, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.

Ţările de coastă precum Rusia, România şi Grecia ar trebui să-şi coordoneze eforturile pentru a reduce la minim o poluare excesivă a mării, a mai spus Artuz. Mucilagiul a redus deja drastic diversitatea peştilor din Marea Marmara în doar un an de zile.

„Numărul de specii dintr-o singură staţie a scăzut la 20 de la 200 anul trecut, 60% din specii au dispărut”, a adăugat Artuz.

Acesta este cea mai gravă situaţie din 1954, când biologii au început pentru prima dată să monitorizeze Marea Marmara, a mai spus hidrobiologul.

Sursa foto: Dreamstime