Cutremur de 4,6 înregistrat în Bulgaria

Potrivit Centrului Seismologic European, un cutremur s-a produs miercuri în Bulgaria, fiind resimțit în orașul Plovdiv. Datele arată că magnitudinea seismului a fost de 4,6 pe scara Richter, iar epicentrul s-a aflat la 15 km sud-est de Plovdiv și la 146 km de Sofia.

Datele preliminarea au arătat că magnitudinea cutremurului a fost de 4,9 pe scara Richter, dar ulterior a fost confirmat de CSEM că magnitudinea corectă a fost de 4,6.

Seismul a fost înregistrat la ora 15:26 p.m. Epicentrul se află la nord de Asenovgrad, a precizat pentru postul naţional de radio Petar Kirilov, seismologul de serviciu la Academia Bulgară de Ştiinţe.

Oamenii din satul Krumovo, care se află în imediata vecinătate a epicentrului, au fost foarte speriaţi, a anunţat primarul Rumiana Samokovareva. Potrivit acesteia, au căzut coşuri de fum şi cărămizi de pe clădiri şi de la centrul comunitar.

Cutremurul a fost resimţit timp de aproximativ 15 secunde în Sofia.

Cutremurul de ieri din România a avut 13 replici

Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara, la ora locală 20:26 în Banat, judeţul Arad, potrivit primelor date afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11 km sud-est de Arad, 42 km nord de Timişoara, 68 km sud de Bekescsaba, 96 km nord de Reşiţa, 99 km est de Szeged.

Cutremurul din Banat, cu magnitudinea 5,2 pe Richter, s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici, a afirmat miercuri directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

„Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli. Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli. S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade. De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici”, a afirmat Ionescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, efectele seismului ar fi asociate cu căderi de coşuri sau crăpături în pereţi.