Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Pop-Morodan, a spus că a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit la ora 12:00.

„Am început evaluarea pagubelor încă de aseară, dar sunt atât de multe case avariate încât vom continua acţiunea. Fără nicio exagerare, avem sute de case avariate de acest cutremur, în special la nivelul acoperişurilor, hornuri căzute, dar şi pereţi fisuraţi. Cel mai grav este că la cinci case au căzut tavane sau pereţi, dar din fericire nu avem răniţi. La spitalul local avem, de asemenea, pagube la acoperiş. Aceste avarii sunt pe toată raza comunei, deci în localităţile Ghioroc, Cuvin şi Miniş. Comuna noastră este foarte aproape de epicentrul cutremului şi aici s-a resimţit foarte tare. Angajaţii primăriei şi voluntarii au pornit de la prima oră pe teren pentru a ajuta localnicii să remedieze problemele”, a declarat acesta pentru Agerpres.

Clădiri din mai multe comune arădene au fost avariate în urma seismului de marți

În comuna Zăbrani, de asemenea situată în apropierea epicentrului, au căzut peste 100 de hornuri.

„Este o primă evaluate, probabil sunt mai mult de 100. Avem şi multe acoperişuri avariate, un tavan căzut şi pereţi crăpaţi. Ajutăm oamenii încă de aseară să îşi repare acoperişurile şi la îndepărtarea elementelor de construcţie căzute de pe case”, a declarat primarul Dănuţ Codrean pentru Agerpres.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au transmis că serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă acționează în zona Ghioroc – Păuliş  „pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului”.

Potrivit ISU, în municipiul Arad s-au înregistrat 18 solicitări prin apeluri la 112 privind desprinderea unor elemente de construcţie şi avarierea a două autoturisme.

Spitalul Județean Arad a fost, de asemenea, avariat

În urma cutremurului de marți seară, au fost afectate și trei clădiri care aparţin de Spitalul Judeţean Arad. Potrivit comunicatului de presă transmis, s-au înregistrat fisuri uşoare ale pereţilor din holul clădirii în care funcţionează Secţia Clinică Oncologie Medicală, fisuri cu căderi de tencuială pe holul unei clădiri din incinta fostului Spital Municipal, iar cea mai afectată clădire a fost cea din localitatea Ghioroc în care funcţionează Compartimentul de Îngrijiri Paliative, în urma cutremurului.

”În cursul serii de ieri au avut loc primele evaluări ale avariilor produse de cutremur. Directorul Administrativ a verificat fiecare clădire în care s-au înregistrat fisuri la nivelul pereţilor, pentru a ne asigura că vieţile pacienţilor şi a personalului unităţii nu sunt puse în pericol. Cele mai mari probleme au fost înregistrate la clădirea din localitatea Ghioroc unde au apărut fisuri în mai multe încăperi, inclusiv într-o sală ai cărei pereţii erau acoperiţi cu faianţă. A fost afectat şi un salon însă, din fericire, nu au fost persoane rănite. În perioada următoare se va efectua o expertiză pentru a stabili exact pagubele precum şi modalitatea de intervenţie asupra acestei clădiri”, a declarat ec. Florina Ionescu, managerul SCJU Arad.