Update: La scurt timp după apariția acestor informații, INCDFP a revizuit magnitudinea cutremurului din Arad la 5.3 pe Richter, iar adâncimea la 6 kilometri.

De asemenea, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis că, până la acest moment, la Arad sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri și nu au fost raportate probleme deosebite.

Știrea inițială: „În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.2, la adâncimea de 15km”, a transmis Institutul Național pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur de peste 5 grade în România

Potrivit informațiilor publicate de seismologi, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11km SE de Arad, 42km N de Timisoara, 68km S de Bekescsaba, 96km N de Resita, 99km E de Szeged.

ISU Arad a anunțat că au fost trimise echipaje de pompieri în teren „pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere în municipiul și județul Arad”.

Au avut loc mai multe cutremure în România

Amintim că în ultima vreme au avut loc mai multe cutremure în România. Potrivit informațiilor publicate anterior de INCDFP, un cutremur slab a avut loc, sâmbătă, la ora 13:15, în România. Cutremurul s-a produs în Hunedoara și a avut magnitudinea 2,3. Seismul a avut loc la o adâncime de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km S de Hunedoara, 44km NV de Targu Jiu, 56km S de Deva, 85km E de Resita, 86km N de Drobeta-Turnu Severin, 90km SV de Alba Iulia.

Cutremurele din Arad au atras atenția seismologilor

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre acest val de cutremure, dar și despre consecințele pentru activitatea seismică din România. Seismologul a explicat că nu trebuie să existe motive de îngrijorare deoarece în timpul unui astfel de cutremur o clădire nu se poate prăbuși. Acest lucru s-ar putea întâmpla doar în cazul unui cutremur de peste 7 grade.

„Nu e prima dată când au loc cutremure, în această zonă, aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter. Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol. Au mai fost probleme însă în zona asta, în urmă cu vreo 40 de ani”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.