Cutremurul din Arad poate fi urmat de mai multe replici

Marți, 6 iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs un cutremur cu magnitudinea inițială de 5,2 grade pe Richter, majorată apoi la 5,3 grade, la o adâncimea de 15 kilometri, iar după 30 de minute a apărut o replică a seismului cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimțit în Cluj, Oradea, Hunedoara, Sighișoara, dar și în unele zone din Ungaria. De câteva săptămâni, Banatul se confruntă cu o activitate seismică intensă. Potrivit seismologului Mihai Diaconescu, seismul de marți seară poate fi urmat de o serie de replici cu magnitudini mici.

„Zona este caracterizată de cutremure de suprafață. Acolo este și contactul între orogenul Apusenilor de Sud cu Depresiunea Panonică. Există și un sistem de falii orientate unul Nord-Vest, Sud-Est și altul Sud-Vest, Nord-Est, toate pot fi în legătură cu mișcările care au loc în micro-placa Adriatică.

Pot apărea, dar nu este obligatoriu, o serie de replici, însă cu magnitudini mai mici. Aradul este sensibilizat, de-a lungul timpului, de o serie de cutremure de peste 5 grade. Acolo unde a apărut odată un cutremur, oricând pot apărea și altele”, a declarat, miercuri, Mihai Diaconescu în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

Seismul din Turcia a declanșat cutremurul din Arad

Potrivit spuselor sale, undele seismice ale cutremurului din Turcia s-au propagat, parcursul lor afectând zonele învecinate, precum România.

„Microplaca Adriatică a fost afectată spre nord. Asta pune o presiune enormă pe munții Dinarici care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice. Acestea nu toate sunt în același echilibru, și acționează asupra acelora care sunt într-un echilibru instabil. De data asta a găsit această zonă la nord de Mureș până în munții Zarandului.

„Efectul acesta al micro plăcii Adriatice este datorat cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7-8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele cutremure au apărut în bazinul Mării Mediterane, care s-au delasat Cipru, Sudul Greciei, Sicilia, Italia de Sud, Centrală și de Nord, Dalmația”, a explicat Mihai Diaconescu, potrivit sursei citate anterior.