„Felicitări şi cele mai bune urări premierului Nikolay Denkov şi echipei sale. Guvernul României este pregătit şi dornic să continue cooperarea strânsă cu Bulgaria, vecinul nostru şi partenerul strategic. Provocările actuale, cât şi oportunităţile necesită şi mai multă cooperare între România şi Bulgaria”, a transmis Nicolae Ciucă pe Twitter.

Parlamentul bulgar a validat un Guvern proeuropean

Marți, pe data de 6 iunie, Parlamentul bulgar a validat un Guvern proeuropean, în urma unui compromis anevoios între primele două partide parlamentare, după mai bine de doi ani de instabilitate şi cinci rânduri de alegeri în această ţară săracă din Balcani, scrie AFP.

Noul Executiv condus de Nikolay Denkov intenționează să reformeze justiţia, în vederea unei îmbunătăţiri a luptei împotriva corupţiei, şi şi-a stabilit ca obiectiv să adere „cât mai rapid” la zona euro şi la spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Bulgaria a adoptat modelul românesc de guvernare

Bulgaria se îndreaptă din ce în ce mai mult spre varianta românească de guvernare, și anume principiul rotației premierilor. La sfârșitul lunii mai, s-a spus că Bulgaria va avea un guvern cu al doilea mandat, urmând ca Maria Gabriel și academicianul Nikolai Denkov să guverneze împreună.

La început, academicianul va fi premier, în timp ce fostul comisar european Gabriel va fi adjunctul său și ministru bulgar de externe, iar peste șase luni se vor schimba.

România a înregistrat un succes în noiembrie 2021, când se formează o nouă coaliție de guvernare. În componența sa intră Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

La alegerile de la sfârșitul anului 2020, social-democrații au aproximativ 29% din voturi, ceea ce îi plasează pe primul loc. Cu toate acestea, liberalii, care au aproximativ 25%, devin parteneri de coaliție cu Uniunea Salvați România, care la rândul ei are 15% din voturi. Acest parteneriat nu a durat mult, iar coaliția a căzut în toamna anului următor, transmit jurnaliștii bulgari de la 24CHASA.

După negocieri privind organizarea alegerilor anticipate, care sunt dificile din cauza naturii Constituției României, prima putere politică decide să-și împartă guvernarea cu liberalii prin rotația postului de premier.

Astfel, Ciucă conduce un cabinet cu 8 miniștri din partidul său de centru-dreapta, precum și 9 membri ai social-democraților și 3 din grupul maghiar, liderul acestuia din urmă, Hunor Kelemen, devenind adjunctul său. Această formațiune a reușit să câștige majoritatea – 318 deputați au votat „pentru” și 126 „împotrivă”.