Cutremur de peste 6 grade în sudul Noii Zeelande

Un cutremur de magnitudine 6,2 a fost înregistrat miercuri în Oceanul Pacific, în largul coastei de sud a Noii Zeelande, potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), citat de France Presse.

Seismul a avut loc la 2.21 GMT, la o adâncime de 33 km, în apropiere de Insulele Auckland, un mic arhipelag practic nelocuit şi situat la aproximativ 450 km de Insula de Sud a Noii Zeelande, a precizat USGS.

Autorităţile neozeelandeze nu au emis nicio alertă de tsunami şi nu au raportat pagube imediat.

Potrivit unui responsabil al consiliului municipal din Invercargill, cel mai apropiat oraş, cutremurul de pământ nu a fost resimţit şi nu s-au produs daune infrastructurii.

Situată la limita a două plăci tectonice majore, Noua Zeelandă este predispusă la cutremure. În februarie 2011, un cutremur cu magnitudinea 6,3 în Christchurch, al doilea oraş ca mărime al ţării din Insula de Sud, a făcut 185 de morţi şi mii de răniţi, la şase luni după un seism de magnitudine 7,1 care nu a provocat victime, dar pagube considerabile în aceeaşi regiune.

Cutremur de peste 3 grade pe Richter la Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 pe Richter s-a produs marţi dimineaţa, la ora locală 3:19, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 147 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 58 km nord-vest de Buzău, 59 km vest de Focşani, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 65 km est de Braşov şi 79 km nord-est de Ploieşti.

De altfel, INCDFP a înregistrat marţi alte două cutremure în aceeaşi zonă, dar magnitudinea acestora a fost sub 3, respectiv 2,5 şi 2,8 pe Richter.

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 46 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,7 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.