Noua Zeelandă vrea să iasă din Commonwealth, a reiterat premierul Chris Hipkins. Premierul neozeelanadez a făcut această afirmație cu doar câteva ore înainte să plece în Marea Britanie pentru a asista la încoronarea lui Charles al III-lea.

”În mod ideal, în timp, Noua Zeelandă va deveni o ţară total independentă”, a declarat duminică Chris Hipkins.

El a subliniat că nu este vorba despre o ”prioritate urgentă”, a relatat The Guardian.

Cetățenii trebuie să lanseze o discuție

Chris Hipkins, desemnat premier la 20 ianuarie, împărtăşeşte astfel poziţia predecesoarei sale, Jacinda Ardern. El a arătat că decizia le revine cetăţenilor, care ”trebuie să lanseze o discuţie” în acest subiect.

Trecerea de la monarhie la o republică urmează să aibă loc în urma ”unui referendum”, precizează el.

În 2016 s-a organizat un referendum în vederea păstrării actualului steag sau adoptarea altuia nou, cu feriga All Blacks.

În urma acestei consultări, neozeelandezii au decis să păstreze actualul steag, cu Union Jack.

Mesajul transmis de premierul Chris Hipkins

”Atunci când neozeelandezii vor fi pregătiți să dezbată dacă vor sau nu să devină o republică, eu voi vota într-un singur fel în acest subiect”, a declarat el, subliniind că este ”republican” şi că nu a ”ascuns niciodată” acest lucru.

Un guvernator general îl reprezintă pe regele Charles al III-lea în Noua Zeelandă şi are un rol esenţial simbolic la anumite ceremonii. El nu are nicio influenţă politică asupra Guvernului neozeelandez.

Această aducere în atenție a viitorului monarhiei pune în discuţie Commonwealthul de la moartea reginei Elizabeth a II-a.

Australia iese în mod treptat din monarhia britanică

Australia iese în mod treptat din monarhia britanică, prin faptul că nu vrea ca imaginea lui Charles să apară pe bancnote. Banca Centrală din Australia a anunțat pe data de 2 februarie 2023 că va înlocui portretul Reginei Elisabeta II a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord de pe bancnota de 5 dolari australieni cu un nou design care să reflecte și să onoreze istoria culturii indigene.

Reversul bancnotei de 5 dolari australieni va reprezenta în continuare Parlamentul de la Canberra. De altfel, decesul Reginei Elisabeta a II-a a reaprins dezbaterile din Australia cu privire la viitorul său ca monarhie constituțională. La referendumul din 1999, cetățenii australieni au votat la limită să mențină monarhul britanic ca șef de stat.

În noiembrie 2021, Barbados a părăsit în mod oficial Commonwealth-ul. Jamaica şi-a exprimat ”voinţa de a fi independentă” în cursul unei vizite a prinţului William la Kingston, în 2022.