Un sondaj realizat de Centrul Național de Cercetare Socială (NatCen) arată că sprijinul public pentru monarhie a scăzut la un nivel istoric. 45% dintre respondenți au spus că monarhia ar trebui abolită și că nu este deloc sau foarte importantă, potrivit The Guardian.

În 2022, anul Jubileului de Platină al regretatei regine Elisabeta, 35% dintre respondenți au dat aceleași trei răspunsuri. În general, răspunsurile din 2023 au arătat o scădere a sprijinului pentru monarhie, până la nivelurile observate ultima dată în 2021. Datele, bazate pe 6.638 de interviuri, se bazează pe mai bine de 40 de ani de date colectate pentru sondajul anual British Social Attitudes. Răspunsurile indică faptul că numărul persoanelor care cred că monarhia este „foarte importantă” a scăzut la 29%, de la 38%, în 2022.

Scădere masivă a sprijinului pentru monarhie

Acest lucru reflectă o tendință pe termen lung de scădere a sprijinului pentru monarhie, numărul celor care cred că monarhia este ”foarte importantă” ajungând cel mai scăzut nivel de când a început colectarea datelor, în 1983. Guy Goodwin, directorul executiv al NatCen, a declarat: „Deși observăm o tendință de scădere a sprijinului pentru monarhie, reiese clar din datele colectate că evenimentele și sărbătorile naționale importante, cum ar fi jubileurile, căsătoriile și nașterile, au un caracter clar și un efect pozitiv asupra societății în ceea ce privește monarhia”.

„De-a lungul anilor 2000, am observat o creștere a sprijinului pentru monarhia din Marea Britanie, creștere care a coincis cu căsătoria Prințului de Wales și cu sărbătorile Jubileului de diamant ale reginei”.

12% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 34 de ani consideră monarhia „foarte importantă”

26% dintre persoanele chestionate au spus că monarhia este „destul de importantă”, în creștere cu două puncte procentuale față de 2021. Un sfert dintre cei chestionați au spus că monarhia „nu a fost deloc importantă/ar trebui abolită”, procent care a rămas neschimbat din 2021. Doar 12% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 34 de ani consideră monarhia „foarte importantă”, comparativ cu 42% dintre cei cu vârsta de 55 de ani și mai mult.

Două treimi dintre britanici nu sunt interesați de încoronarea regelui

Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai la Londra. Lideri străini, capete încoronate, peste 2.000 de invitaţi selectaţi cu grijă vor asista la încoronarea regelui Charles al III-lea la Westminster Abbey. Un număr mai mic, dacă ne gândim la cei 8.000 de invitați prezenți la încoronarea reginei Elisabeta a II-a în anul 1953. Un sondaj realizat la jumătatea lunii aprilie arăta că aproape două treimi dintre britanici nu sunt deloc interesaţi de încoronarea regelui.

Charles, „deconectat” de la viețile supușilor săi

În rândul tinerilor, 59% cred că regele Charles este „deconectat” de la vieţile supuşilor săi, un sentiment împărtăşit de 45% dintre britanici. În plină criză privind costul vieţii şi o inflaţie care rămâne peste 10%, unii respondenţi au criticat dur costul organizării unui eveniment precum o încoronare, marcat de fast. Nicio informaţie nu a fost publicată de guvernul Regatului Unit sau de Palatul Buckingham cu privire la factura încoronării, care ar putea costa zeci de milioane de lire sterline.