Traian Băsescu nu poate sta deloc liniștit. Trecutul său a făcut obiectul unor discuții în CNSAS, care, potrivit unor surse citate de jurnaliștii de la G4Media, au votat, în unanimitate, reverificarea relației fostului președinte Traian Băsescu cu Securitatea. Motivul ar fi legat de faptul că ar fi apărut elemente noi la dosar. Chestionat pe marginea acestui subiect, fostul președinte a spus că își menține declarația din 2006, potrivit căreia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea și nu a dat note informative.

Alte surse au susținut însă, potrovit jurnaliștilor, că membrii Colegiului CNSAS ar fi votat o notă de constatare că Traian Basescu ar fi fost colaborator al Securității ca poliție politică, dar în acest caz decizia trebuie trimisă în instanță pentru a infirma sau confirma votul colegiului. Într-o astfel de situație, CNSAS nu poate face publică informația, potrivit legii, până când dosarul nu ajunge în instanță.

Este neclar despre ce elemente noi este vorba, având în vedere că CNSAS i-a eliberat până acum patru adeverințe lui Traian Băsescu potrivit cărora nu a colaborat cu Securitatea. Totuși, potrivit surselor G4Media.ro, cercetătorii CNSAS ar fi identificat noi documente livrate Consiliului încă din 2006, dar neinventariate până acum. Potrivit surselor citate, fostul șef al statului a fost reverificat în contextul candidaturii la alegerile pentru Parlamentul European.

Ultima astfel de adeverință a fost eliberată în februarie 2014, după ce Colegiul a analizat noi documente descoperite în arhivele instituţiei, documente ce nu fuseseră verificate până atunci.

În 2006, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a semnat nici un angajament cu Securitatea sau notă informativă şi a promis că va publica dosarul său de Securitate, dacă acesta va fi găsit, potrivit BBC România.