Congresul SUA a demarat o investigaţie antitrust împotriva Google, Facebook, Apple și Amazon, pentru a afla dacă giganții din tehnologie și-au sufocat concurența.

În SUA se vorbește că marile companii din tehnologie ar urma să fie strict reglementate iar această investigație este un prim indiciu în acest sens, Google, Apple sau Facebook fiind din ce în ce mai criticaţi pentru poziţia lor dominantă pe piaţă precum şi pentru protecţia insuficientă a datelor personale.

„Creşterea monopolului puterii în economia noastră este una din cele mai presante dificultăţi politice şi economice cu care ne confruntăm astăzi. Poziţia dominată pe piaţa digitală prezintă un pericol uriaş”, a apreciat congresmenul democrat David N. Cicilline, şeful subcomitetului antitrust.

Investigaţia beneficiază de sprijinul ambelor partide importante reprezentate în Congresul SUA. În timpul unei conferinţe de presă desfăşurate luni, Cicillinea declarat că Google, Amazon şi Facebook reprezintă „o parte semnificativă” din anchetă, a informat site-ul Politico.

Anunțul investigației nu a rămas fără ecou pe piața bursieră. La închiderea şedinţei bursiere de luni, acţiunile Facebook înregistrau un declin de 7,5%, titlurile Alphabet (societatea-mamă a Google) au scăzut cu 6% iar cele ale Amazon cu 4,6%.