Belgia, Danemarca, Italia şi Slovenia figurează printre ţările europene care au impus luni noi restricţii cu scopul de a menţine sub control cel de-al doilea val al pandemiei pentru a nu copleşi serviciile de sănătate publică, relatează DPA, conform Agerpres.

Guvernul belgian a ordonat închiderea tuturor barurilor, cafenelelor şi restaurantelor, instituind restricţii de circulaţie pe timpul nopţii începând de luni. Telemunca devine obligatorie acolo unde este posibil.

În Italia, unde cifrele de contaminări zilnice au depăşit pentru prima dată 20.000 duminică, premierul Giuseppe Conte a ordonat închiderea barurilor şi a restaurantelor începând de luni, ora locală 18:00 (17:00 GMT).

Restricţiile prevăd de asemenea închiderea sălilor de sport, a piscinelor, cinematografelor, teatrelor şi sălilor de concert, interdicţie totală a prezenţei suporterilor pe stadioane şi cursuri online pentru cel puţin 75% dintre elevii de liceu.

Situația epidemiei este îngrijorătoare în Europa

Potrivit ultimei evaluări a riscurilor a Centrului european pentru controlul şi prevenirea bolilor (ECDC), cea mai mare parte a ţărilor sunt în prezent considerate ca trecând printr-o situaţie epidemiologică foarte îngrijorătoare.

Presiunea numărului de contaminări asupra sectorului de sănătate şi impactul său asupra mortalităţii devin „din ce în ce mai evidente”, potrivit ECDC.

Slovenia şi-a sporit eforturile pentru a limita propagarea virusului, interzicând deplasările între localităţi, a comunicat luni agenţia de presă locală STA.

Această măsură va fi în vigoare cel puţin o săptămână în întreaga ţară, a indicat guvernul sloven.

Danemarca a instituit interdicţia la vânzarea de alcool pe timpul nopţii, care intră în vigoare luni, reducând plafonul pentru adunările publice pentru a limita o propagare crescută a cazurilor de SARS-CoV-2.

Evoluţia COVID-19 în România

În intervalul 19-26 octombrie octombrie 2020, în România s-au înregistrat 29.638 de cazuri noi, reprezentând un nou record negativ săptămânal de la debutul epidemiei în ţara noastră. De asemenea, în acelaşi interval, la data de 23 octombrie 2020, s-au înregistrat cele mai multe cazuri în 24 de ore, respectiv 5.028 şi cele mai multe decese, respectiv 98 (22 octombrie) de la debutul pandemiei în ţara noastră. La nivel mondial, se observă o creştere a numărului de cazuri şi de decese în raport cu intervalul anterior, 12-19 octombrie 2020.

Până la data de 26 octombrie 2020, în România au fost confirmate 212.492 de cazuri de COVID-19, cu 2.844 infectări mai mult decât în ziua precedentă. Au fost declaraţi vindecaţi 151.811 pacienţi, conform raportării Grupului de Comunicare Strategică (GCS) din 26 octombrie 2020, ora 13.00.

În ultimele 24 de ore, 79 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numărul total al deceselor în România ajungând la 6.470.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.726. Dintre acestea, 823 erau internate la ATI.