Profesorul Sotiris Tsiodras s-a arătat vizibil îngrijorat la evenimentul de luni seara de la Universitatea din Atena pe tema Sănătăţii Publice, iar în intervenția sa nu a ascuns sursa îngrijorării sale.

În primul rând, faptul că datele epidemiologice internaționale arată o revenire rapidă a coronavirusului în Europa – fapt care, așa cum a spus profesorul, arată că, deja, unele țări europene se confruntă cu al doilea val al pandemiei.

În al doilea rând, faptul că la nivel internațional, dar mai ales în Europa, există o creștere a ratelor de mortalitate, ba chiar la niveluri mai ridicate decât preconizau inițial epidemiologii.

Raportul – „semnal de alarmă” al ECDC

În spatele acestor preocupări ale lui Sotiris Tsiodras și ale întregii comunități științifice se află noul raport al ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) cu datele săptămânale referitoare la evoluția pandemiei.

Raportul trage un semnal general de alarmă, deoarece arată că doar patru țări din Europa sunt acum sub pragul de siguranță de 20 de cazuri la 100.000 de locuitori (la o medie pe șapte zile). Este vorba despre Germania (18,4 cazuri la 100.000 de locuitori), Finlanda (15,5), Cipru (14,4) și Norvegia (13,9). La polul opus, în zona „roșie” și cu risc ridicat se află Cehia (167,6), Olanda (140,3) și Franța (120,3).

Grecia se află la nivelurile de jos ale grilei medii – adică în zona „portocalie” cu 22,3 cazuri la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, este peste limita de siguranță de 20, iar tendința este ascendentă, existând şi anumite zone cu o sarcină epidemiologică alarmant de mare, scrie Economico.gr.

Raportul menționează, de asemenea, că rata mortalității crește în întreaga Europă și că în ultima săptămână rata de incidență la 100.000 de locuitori a fost fie la niveluri înalte (peste 60 la 100,00), fie s-a aflat în creștere constantă (timp de cel puțin șapte zile) în 27 de țări europene, inclusiv Grecia. Cele 27 de țări sunt Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Creşterea ratei mortalităţii

În ceea ce privește rata mortalității, ECDC raportează că în Europa și Marea Britanie aceasta se află în prezent la 8,8 la 1 milion de locuitori, cu o tendință ascendentă constantă timp de 16 zile. În 14 țări, inclusiv Grecia, rata mortalității este fie mai mare decât media (10 decese la un milion de locuitori), fie în creștere constantă (timp de cel puțin șapte zile).

Cele 14 țări sunt Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Spania și Marea Britanie. În aceste țări, tot conform raportului ECDC, mortalitatea crescută nu se înregistrează la întreaga populație și la toţi bolnavii, ci mai ales la grupa de vârstă între 75 și 84 de ani.

Un element îngrijorător suplimentar este că datele epidemiologice arată o transmisibilitate globală crescută a virusului și că grupurile vulnerabile sunt acum și mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus decât în stadiile incipiente.