Ilie Bolojan a preluat mandatul într-un context internațional tensionat, marcat de un dialog inconstant între SUA și UE, tarife comerciale, războiul din Ucraina și desfășurarea campaniei electorale interne. În plus, Bolojan a menționat că nu beneficia de legitimitatea votului popular, ceea ce a impus un efort suplimentar pentru exercitarea autorității.

Ilie Bolojan propune reforme și colaborare politică

Domeniile prioritare în timpul mandatului său au fost politica externă și apărarea. Împreună cu echipa sa, a urmărit ancorarea României pe doi piloni strategici: apartenența la Uniunea Europeană, însemnând acces la fonduri europene, dezvoltare și valori comune, și apartenența la NATO, cu accent pe relația cu Statele Unite. Toate acțiunile externe, de la întâlniri bilaterale până la poziționări oficiale, au urmărit menținerea acestor direcții. Printre obiective s-au numărat întărirea industriei de apărare și integrarea acesteia în sistemul industrial european.

Un alt aspect esențial în mandatul său a fost colaborarea cu Guvernul, considerată vitală în contextul unui deficit bugetar ridicat. Ilie Bolojan a exprimat mulțumiri pentru colaborarea cu fostul premier Marcel Ciolacu și cu toți miniștrii, subliniind importanța coordonării în materie de politică externă. De asemenea, a evidențiat organizarea în condiții bune a alegerilor prezidențiale, în care instituțiile implicate – secțiile de vot, Ministerul Afacerilor Interne, STS, BEC – au contribuit la un proces electoral liber și ordonat.

„Este o conferință de presă de bilanț, la finalul mandatului interimar Am preluat mandatul cu o autoritate scăzută, pentru că nu aveam voturile cetățenilor. Am preluat mandatul în condiții de turbulențe în politica internațională, cu dialogul inconstant SUA-UE, tarife, războiul din Ucraina, dar și pe fondul campaniei electorale Două domenii au fost importante: politica externă și de apărare. Împreună cu colegii mei am vrut ancorarea pe doi piloni: apartenența la UE – adică prosperitate, valori, fonduri europene, dezvoltare, și apartenența la NATO și relația cu SUA. Toate întâlnirile bilaterale, summituri, poziționările internaționale au avut în vedere acești doi piloni. Am avut abordări clare pe toate domeniile

Tot ce am făcut a fost pentru ca România să aibă imaginea unei țări predictibile, pe care te poți baza. Am vizat întărirea industriei de apărare, integrarea sa în industria europeană, atragerea de fonduri UE. O altă direcție importantă a fost cea legată de stabilitatea politică internă. Colaborarea cu guvernul a fost o prioritate, pentru că în condiții de deficit bugetar mare, instabilitatea politică înseamnă complicații și mai mari. Mulțumesc guvernului, fostului premier Marcel Ciolacu, tuturor miniștrilor, pentru că în materie de colaborări externe am avut poziții coordonate”, a spus Bolojan.

În ceea ce privește politica internă, una dintre priorități a fost recâștigarea încrederii în autorități

În ceea ce privește politica internă, una dintre priorități a fost recâștigarea încrederii în autorități. Acest lucru s-a realizat prin transparență în cheltuieli, comunicare deschisă cu cetățenii și presa, precum și prin inițiative simbolice, cum ar fi deschiderea Palatului Cotroceni. Bolojan a mulțumit echipei de consilieri prezidențiali și personalului instituției, subliniind importanța profesionalismului în actul de guvernare. El a susținut că respectul față de cetățeni trebuie demonstrat prin comportament și atitudine, nu doar prin declarații.

Legat de viitor, Bolojan a transmis că, alături de conducerea PNL, va participa la consultări pentru susținerea formării unui nou guvern care să acționeze rapid pentru a evita degradarea ratingului de țară, a reduce deficitul și a contribui la modernizarea statului. Întrebat dacă își dorește să devină premier, acesta a explicat că o astfel de funcție presupune majoritate și autoritate, precum și o echipă de profesioniști. A precizat că Nicușor Dan va avea consultări cu partidele și că o eventuală propunere pentru funcția de premier va fi făcută în urma acestor discuții.

„Una din cele mai importante direcții a fost organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale. Le mulțumesc tuturor celor implicați în organizare – cei din secții, angajații MAI, STS, BEC, toate instituțiile. Am avut alegeri în bune condiții, cu dezbateri politice, în condiții de libertate. Pozițiile României au depins de consultările cu ceilalți factori decizionali, cu dialog instituțional. Alt domeniu important – recâștigarea încrederii în autorități. Partea de transparență în ce privește cheltuielile instituției, de dialog și comunicare cu presa sau cetățenii, deschiderea Palatului Cotroceni sunt elemente de bază care au contribuit cu câțiva pași, necesari dar nu suficienți. Mulțumesc echipei de consilieri prezidențiale și colegilor din instituție”, a mai spus liberalul.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Dreamstime

Bolojan a afirmat că sumele pot fi reduse și reglementate

În ceea ce privește finanțarea partidelor din fonduri publice, Ilie Bolojan a afirmat că sumele pot fi reduse și reglementate, astfel încât să fie direcționate către activități de formare, după modelul fundațiilor germane. A susținut că instabilitatea economică și criza bugetară reprezintă amenințări reale pentru România și că toate complicațiile internaționale sporesc riscurile. De asemenea, a comentat asupra fenomenului de dezinformare din mediul online, menționând că acesta trebuie combătut prin colaborarea cu platformele digitale, reacții rapide ale instituțiilor, o comunicare eficientă cu cetățenii și investiții în educație.

Referitor la întrebările privind deplasările externe ale lui George Simion, Bolojan a precizat că nu a primit niciun raport de la serviciile de informații în legătură cu acest subiect. În privința unui posibil acord cu Fondul Monetar Internațional, a declarat că ar fi de dorit ca România să evite o astfel de situație, pentru că ar semnala o criză majoră.

„Performanța se face cu profesioniști. Când ai profesioniști pe cât mai multe poziții, capacitatea de a greși scade și deciziile luate sunt cât mai corecte posibil. Încrederea se recâștigă prin respectul pentru cetățeni. Dar respectul nu trebuie doar verbalizat, ci prin comportament, atitudine, modul de a exercita o funcție. Românii merită mai mult respect, indiferent de opțiunile lor politice, de criticile lor. Va trebui să reunim Româniile noastre”, a conchis Bolojan.

La final, a reiterat încrederea în capacitatea lui Nicușor Dan de a reduce divizarea și tensiunile din societate, apreciind importanța reunificării sociale și a respectului între cetățeni.