Dacă Bruxelles-ul nu se va răzgândi, țintirea mediului academic maghiar ar putea să administreze o lovitură dură proiectului conservator al lui Orbán.

Luna trecută, când s-a aflat că Bruxelles-ul ar urma să blocheze fondurile acordate în cadrul programului de schimb de studenți Erasmus+ și programului ”Horizon Europe” pentru 21 de universități administrate din fonduri publice legate de Fidesz, miniștii ungari au intrat în panică.

Măsura a fost calificată drept „inacceptabilă și intolerabilă”, iar doi miniștri care reprezintă guvernul de la Budapesta în disputa privind statul de drept s-au deplasat la Bruxelles pentru a discuta acest lucru.

Unul dintre ei, Tibor Navracsics, a afirmat că se așteaptă la o soluționare rapidă, dar autoritățile UE s-au declarat rezervate. Apoi, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a avertizat că se va merge în justiție dacă problema nu se rezolvă curând, scrie Politico.eu.

Ce sugerează reacția Budapestei

Această reacție, dar și reacția presei ungare, atât cea proguvernamentală, cât și cea din opoziție, sugerează că este vorba de mult mai mult decât simpla blocare a banilor pentru universitățile maghiare. În definitiv, cele 40 de milioane de euro pentru Erasmus sunt o sumă neglijabilă, comparativ cu miliardele din fondul de coeziune care îi sunt refuzate în acest moment Ungariei.

Deși opoziția din Ungaria acuză Fidesz că a dat naștere unei cleptocrații, adevărul e că partidul lui Viktor Orban are rădăcini culturale și intelectuale profunde, pe care dorește să le extindă. Controlul asupra diseminării cunoașterii și ideilor, precum și dirijarea dezbaterilor culturale sunt elemente fundamentale ale ecosistemului politic din Ungaria.

Proiectul lui este unul care urmărește păstrarea puterii pe termen lung. De aceea, atacul la adresa influenței Fidesz asupra învățământului superior este atât de relevant. Guvernul său influențează informațiile pe care cetățenii le primesc zilnic prin intermediul mass-media, modelând în același timp un climat intelectual conservator prin mediul academic.

Studenții universităților afectate sunt furioși

Fidesz promovează un mediu intelectual conservator, inclusiv gânditori precum filosoful englez Roger Scruton – un favorit al lui Margaret Thatcher. În urma unui val de privatizări ale universităților din ultimii ani, rolul politicienilor în întreținerea acestui mediu universitar a devenit tot mai evident.

Foști și actuali miniștri Fidesz se află acum la conducerea unor „fonduri publice” care controlează unele dintre universitățile de seamă din țară. Această influență politică evidentă pare să fi determinat UE să blocheze banii. Iar studenții universităților afectate sunt, pe bună dreptate, furioși.

Orbán a catalogat blocarea finanțării drept „răzbunarea” UE pe tinerii maghiari, declarând că „Bruxellesul are o viziune asupra viitorului care vine în contradicție cu ceea ce cred ungurii”. Pentru a realiza acest lucru, a precizat el, politicienii UE „vor o schimbare de guvern” la Budapesta.

Șeful său de Cabinet, Gergely Gulyás, a amenințat că guvernul ia în calcul o plângere la Curtea de Justiție UE, susținând că decizia Comisiei violează Art. 13 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, care stipulează că „artele și cercetarea științifică nu vor fi supuse constrângerilor”.

Nu va proteja interesele financiare ale UE

Pe de altă parte, temeiul juridic al blocării fondurilor, din mecanismul de condiționare a finanțării de respectarea statului de drept, este pus sub semnul întrebării. Se spune că a-i opri pe studenții maghiari să participe la Erasmus+ nu aduce nimic în privința protejării intereselor financiare ale UE, chiar dacă acei studenți frecventează universități aflate sub influența Fidesz.

Chiar și politicieni ungari din opoziție s-au declarat îngrijorați că măsura Comisiei îi va afecta mai degrabă pe studenți, decât regimul Orbán. Reacția guvernului din Ungaria pare să sugereze contrariul. Iar dacă Bruxelles-ul nu se va răzgândi, țintirea mediului academic maghiar ar putea să dea o lovitură dură proiectului conservator al lui Orbán.