Guvernul alocă peste 720 de mii de lei pentru anumite unități administrativ-teritoriale. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară

În ședința de marți, 25 octombrie, Guvernul a alocat 726,600 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale. Decizia a venit la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Fondurile au fost alocate autorităților locale cu scopul de a asigura cheltuielile de funcționare și dezvoltare a autorităților administrației publice locale. Amintim că aceste cheltuieli trebuie efectuate până la finalul acestui an.

În proiectele de hotărâre care au fost trimise au existat solicitări pentru sume pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă finanțarea din bugetele proprii pentru anumite categorii de cheltuie importante, precum cheltuielile de funcționare, și aici avem salarii, iluminat public, salubritate, dar și cheltuieli precum sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică a instituțiilor publice, corecții financiare, cheltuieli de capital și cheltuieli neprevăzute,

Actul normativ arată că 9 consilii județene, sectorul 6 al Capitalei, 83 de municipii, 206 orașe și 2.781 de comune beneficiază de această finanțare.

Ședința de Guvern a fost convocată de urgență

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a decis în cursul zilei de marți să convoace toți miniștrii pentru o ședință a Executivului, aceasta nefiind programată de dinainte. Site-ul oficial al Guvernului României arăta că în cadrul ședinței de azi se vor discuta mai puține teme decât în mod normal.

Pe lângă aprobarea alocării sumei de bani din Fondul de rezervă bugetară pentru anumite unități administrativ-teritoriale, s-a mai discutat și despre alocarea unei sume din același Fond de rezervă pentru Roșia Montană.

Suma respectivă este de 2,78 milioane de lei și va fi folosită pentru consolidarea barajului care protejează localitatea de inundații. Executivul a precizat în Hotărâre că banii sunt „alocați pentru punerea în siguranță a barajului lacului de acumulare Tăul Mare”.

De asemenea, pe ordinea de zi a existat și un proiect de Ordonanță de Urgență pentru completarea OUG 40/2015 cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.

Amintim că această ședință de Guvern vine la puțin timp după ce Vasile Dîncu a decis să își dea demisia din funcția de ministru al Apărării. În urma acestei decizii, președintele Klaus Iohannis l-a numit pe prim-ministrul Nicolae Ciucă ministru interimar al Apărării.