Ungaria a fost zguduită de demisiile bruște ale celor mai populare și de succes femei-politician din partidul aflat la guvernare, puternic dominat de bărbați, potrivit BBC.

Președinta Katalin Novak și fostul ministru al Justiției, Judit Varga, și-au asumat responsabilitatea pentru decizia de a-l grația pe Endre K, fostul director adjunct al unui orfelinat de stat. Acesta fusese condamnat și închis pentru că a convins copiii să-și retragă mărturia împotriva directorului orfelinatului, acuzat de abuz sexual.

El a fost una dintre cele 25 de persoane grațiate de președinta Katalin Novak în timpul unei vizite a Papei Francisc, anul trecut. Dar numele lui a devenit public abia pe 2 februarie, subliniază BBC.

Situația e cel puțin incomodă pentru premierul ungar

Acest scandal a devenit un cartof fierbinte pentru un guvern care a făcut din protejarea copiilor și a valorilor tradiționale ale familiei piatra de temelie a politicilor sale.

Pentru premierul Viktor Orban și partidul său, demisiile celor două doamne au fost urmate de o avalanșă de acuzații privind modul în care este condusă țara.

Pentru Orban, situația este cu atât mai incomodă cu cât președinta demisionară a Ungariei – prima femeie care a ocupat cea mai înaltă funcție după 1989 – este o figură importantă a partidului de guvernământ. În calitate de ministru al Familiei, Novak a întruchipat valorile promovate de Orban, aflate în contrast cu decadența Occidentului.

Președinta Novak a fost până acum imaginea „mamei națiunii”, identificată cu politicile Budapestei de a încuraja cuplurile să aibă mai mulți copii. De asemenea, ea s-a remarcat printr-un stil mai incluziv, mai puțin agresiv decât cel cu care a obișnuit prim-ministrul Ungariei.

Varga era atu-ul Fidesz la alegerile europarlamentare

Judit Varga trebuia să conducă partidul de guvernământ Fidesz în lupta împotriva „birocraților de la Bruxelles” la alegerile europene din iunie. Acum a demisionat din funcția de parlamentar și s-a retras din viața publică.

Până la demisia ei, Judit Varga a fost o personalitate importantă a Fidesz, care urma să joace un rol-cheie la alegerile europene din iunie.

Alte două figuri-cheie atacate au fost șeful de comunicații al Cabinetului Viktor Orban, Antal Rogan, care este responsabil și de serviciile secrete, și Zoltan Balog, un episcop protestant, consilier personal al premierului.

Se presupune că Balog a făcut lobby masiv pentru ca Endre K să fie grațiat. El a negat acuzația.

Partidul lui Viktor Orban, atacat din toate direcțiile

La câteva minute de la demisia lui Judit Varga, fostul ei soț, Peter Magyar, membru marcant al Fidesz, a anunțat: „Nu vreau să mai fac parte dintr-un sistem în care adevărații vinovați se ascund în spatele fustelor femeilor”.

„Am crezut într-un ideal, într-o Ungarie națională, suverană, civică”, s-a plâns el. „Cu toate acestea, în ultimii ani și mai ales astăzi, am ajuns să realizez că toate acestea nu sunt decât un produs politic, o perdea de fum”.

Zilnic, el postează pe Facebook critici la adresa oamenilor importanți din guvern.

Partidele de opoziție vor să investigheze modul în care a fost acordată grațierea și cer ca viitorul președinte al țării să fie ales prin vot direct.

Răspunsul guvernului și al mass-media pro-guvernamentale a fost unul pe măsură. „Nu răspundem încercărilor disperate ale oamenilor aflați în situații fără speranță”, a insistat purtătorul de cuvânt al premierului, Bertalan Havasi.

„Trebuie să ne demonstrăm puterea, pentru că haita de hiene, acești nenorociți complet imorali și mincinoși simt miros sânge și cred că a venit momentul”, a scris Zsolt Bayer în cotidianul ”Magyar Nemzet”.

„Lepădăturile, șobolanii nu s-au schimbat în 2.000 de ani”

El a continuat propunând o demonstrație de forță a susținătorilor guvernului, pe 15 martie: „Să le arătăm că momentul nu a sosit”.

Un alt comentator, Zsolt Jeszenszky, a scris următorul mesaj în tabloidul „Pesti Sracok”: „Cei care spun despre Judit Varga că este un aliat al pedofililor, care fac spumă la gură cerându-i capul, sunt, de fapt, aceeași gloată ticăloasă, satanică, care cerea la Pilat din Pont uciderea lui Hristos”, a înfuriat el. „Lepădăturile, șobolanii nu s-au schimbat în 2.000 de ani”.

Din partea premierului nu s-a auzit niciun comentariu. Cel puțin pentru moment.

Fără îndoială, este cea mai mare provocare pentru Viktor Orban în cei 14 ani de guvernare neîntreruptă a Fidesz. Cele două demisii importante i-au tulburat, dar încă nu i-au afectat grav puterea, notează BBC.