Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDPF), un cutremur cu magnitudinea de 2,8 pe scara Richter a avut loc sâmbătă în județul Vaslui.

Acest lucru se întâmplă după ce, recent, zona a fost zguduită de alte patru seisme. Potrivit sursei citate, cutremurul a avut loc la ora 12:00, la adâncimea de 5 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46 km NE de Bacău, 46 km S de Iași, 111 km V de Chișinău, 153 km N de Galați, 167 km V de Tiraspol, 171 km N de Brăila, 188 km NE de Brașov, 204 km SE de Chernivtsi, 230 km NE de Ploiești și 253 km V de Odessa.

În noaptea de joi spre vineri, la interval de câteva ore, patru cutremure s-au produs în Vaslui. Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 4.2.

Cutremur dezastruos în Turcia

Ieri, un puternic cutremur cu magnitudinea 7 pe scara Richter a zguduit vestul Turciei și a provocat prăbușirea mai multor imobile, au anunțat Institutul american de geofizică (USGS) și presa turcă, preluate de AFP.

Cutremurul, care a fost resimțit de la Istanbul până la Atena, s-a produs în marea Egee, la sud-vest de Izmir, al treilea cel mai mare oraș al Turciei, și în apropiere de insula greacă Samos.
Peste 25 de persoane au murit și 120 sunt rănite, potrivit unui bilanț publicat de ministerul turc al Sănătății.
„Din păcate, patru dintre concetățenii noștri și-au pierdut viața în cutremur (…) În total, 120 dintre concetățenii noștri au fost răniți”, a precizat ministrul Fahrettin Koca, pe Twitter.

Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit nord-vestul țării și a ucis peste 17.000 de oameni, dintre care o mie în Istanbul.

În 2011, un cutremur de 7,1 pe scara Richter s-a produs în provincia Van (est), ucigând peste 600 de oameni.