Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că șansele ca ALDE să rămână la guvernare sunt minime și depind de anumite condiții pe care PSD trebuie să le îndeplinească. Declaraţia vine după ce Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă s-au întâlnit miercuri pentru negocieri.

ALDE a cerut ca partidul lui Victor Ponta, Pro România, să intre la guvernare, altfel va ieși din coaliția de guvernare. O altă condiție este retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa pentru prezidențiale, dar și reducerea numărului de miniștri cu nouă posturi, de la 28 la 19.

”Discuția asta a fost pregătită, nu ne-am trezit cu domnul Ponta că ne bate la ușă și noi am zis: ”uite, ce surpriză!”. Ori vom fi amândoi la guvernare, ori vom fi amândoi în opoziție. Așa cum va fi foarte greu să avem doi candidați în coaliție. Nu am amenințat, nu am șantajat cu ieșirea de la guvernare. Am avut o discuție cu liderii PSD. Nu a fost o discuție care să spună tranșant ieșirea ALDE de la guvernare. Am discutat despre restructurarea guvernamentală, despre rectificarea bugetară.

Am discutat să facem o forță politică cu 70 de parlamentari, care să ducă la restructurarea guvernului și un nou program de guvernare, fie să ne despărțim de PSD, dacă se păstrează actualele obiective de guvernare, cu investiții mici. Noi dorim reducerea severă a numărului de miniștri, sub 20, adică 19, și alocarea de noi ministere către noua forță ALDE – Pro România. În momentul de față, ruperea coaliției este deschisă. Trebuie să vedem, până la sfârșitul lunii august, cum va funcționa această alianță cu doi candidați la președinție”, a declarat Varujan Vosganian pentru Antena 3.