Partidul populist anti-imigrație Democrații Suedezi (SD) a solicitat recent organizarea, după alegerile care vor avea loc duminică în Suedia, a unui referendum privind statutul țării scandinave în Uniunea Europeană. Formațiunea condusă de Jimmy Åkesson, despre care se crede că va obține cel mai bun rezultat din istorie la alegerile din 9 septembrie, speră astfel că suedezii să voteze în favoarea unui Swexit, respectiv ieșirea țării din blocul european, scrie g4media.ro.

Un sfert dintre alegătorii suedezi sunt indecişi cu doar câteva zile înaintea scrutinului legislativ ce va avea loc duminică, indică un sondaj preelectoral dat publicităţii miercuri, notează dpa.

În jur de 7,4 milioane de suedezi sunt chemaţi să se pronunţe duminică în legătură cu componenţa viitorului parlament.

Conform sondajului, o proporţie ceva mai mare dintre votanţii unuia din cele patru partide ale blocului de centru-dreapta sunt indecişi, comparativ cu votanţii stângii.

Acest rezultat corespunde celui din alegerile anterioare, a comentat, pentru cotidianul Svenska Dagbladet, Annika Freden, profesor asociat de ştiinţe politice la Universitatea Karlstad, menţionând că majoritatea alegătorilor indecişi votează în cele din urmă pentru un partid din interiorul aceluiaşi bloc.

Sondajul a fost realizat de Kantar SIFO la comanda publicaţiei amintite, în intervalul 30 august – 2 septembrie, pe un eşantion de 1.400 de persoane.

Tot miercuri a fost dat publicităţii un sondaj agregat ce arată că un bloc de stânga, incluzându-i pe Social Democraţii premierului Stefan Lofven şi partenerul lor de coaliţie, Partidul Verde, devansează blocul de centru-dreapta în preferinţele electoratului, însă niciunul din ele nu are o majoritate.

Social Democraţii, Partidul Verde şi Partidul de Stânga întrunesc 41,2% din intenţiile de vot, cu aproape trei puncte procentuale mai mult decât blocul de centru-dreapta.

Pentru formaţiunea antiimigraţie Democraţii Suedezi s-au pronunţat 17,7% dintre respondenţi, cu circa cinci procente în plus faţă de rezultatul scrutinului din 2014. Celelalte partide au declarat că nu vor coopera cu Democraţii Suedezi.

Sondajul agregat a fost realizat între 25 august şi 2 septembrie pentru postul naţional de radio.

Premierul Lofven urmează să se adreseze alegătorilor în cursul zilei de miercuri, la Enkoping, în cadrul unui miting de campanie la care va fi prezent şi şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez.

Celălalt candidat principal la funcţia de prim-ministru, Ulf Kristersson din Partidul Moderat (conservator), se află în campanie în sudul ţării.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: