Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, doreşte realizarea unui nou plan-cadru în învăţământ, iar legea care micşorează cu 5 numărul de ore la gimnaziu şi liceu este doar începutul. “E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, spune noul ministru.

Monica Anisie a explicat că planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul stabilește care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasă în parte, și câte ore pe săptămână studiază copiii materiile respective. Noile planuri-cadru trebuie “să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă […] Să știți că ne gândim și la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“, consideră ministrul Educaţiei, potrivit edupedu.ro.

Monica Anisie a comentat şi apelul publicat lansat de cercetători pentru păstrarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. În prima şedinţă a noului Guvern, s-a luat decizia comasării Institutului cu Centrul Naţional de Evaluare. Ministrul Educaţiei spune că științele educației vor rămâne organizate ca institut de cercetare, și nu ca simplă agenție subordonată Ministerului: “Este o teamă de faptul că își pierd statutul de cercetător. Nu își pierde nimeni niciun statut […] Nu mă voi duce eu să scriu HG-ul prin care se reglementează statutul acestei instituții. Dumnealor își păstrează statutul de cercetător, dar livrează documente în așa fel încât să fie în strânsă relație.”

În plus, ministrul Monica Anisie a declarat că situaţia manualelor pentru clasa a VII-a a fost rezolvată. Ea spune că semnat deja ordinul de aprobare a manualelor, iar acestea vor ajunge în curând în şcoli.