Cutremur după cutremur în Filipine

Cutremur după cutremur în Filipine! Marți, 5 decembrie 2023, la ora locală 10:23, a avut loc un alt seism în Filipine. Cutremurul a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter.

Seismul s-a produs în largul Insulei Luzon, la o adâncime de 80 km și la aproximativ 130 km de capitala țării (Manila), a informat Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În Capitală, zeci de clădiri rezidențiale, instituții și fabrici au fost evacuate. Transportul feroviar a fost oprit. Momentan, nu au fost anunțate victime sau pagube materiale.

Insula Luzon
Insula Luzon (SURSA FOTO: Wikipedia)

În aceeași, doar că la ora locală 02:34, s-a produs un alt seism în Filipine. Cutremurul a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter. Epicentrul cutremurului a fost pe Insula Mindanao din Filipine, fiind raportat la o adâncime de 50 de kilometri.

Mindanao_Filipine
Insula Mindanao (SURSA FOTO: Wikipedia)

Mai multe cutremure au avut loc în Filipine în ultimele zile

În data de 4 decembrie 2023, o mișcare seismică cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a afectat din nou Insula Mindanao. Cutremurul a avut loc în primele ore ale dimineții, la o adâncime de 38 km. Nu s-a identificat amenințarea unui tsunami asociată acestui eveniment.

În aceeași zi, o altă activitate seismică a fost înregistrată în aceeași zonă, având o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter și o adâncime de 10 km. Ca urmare a cutremurului, mii de locuitori se află în prezent în centre de evacuare, iar trei persoane au pierdut viața.

Este important de menționat că această informație se referă la evenimentul seismic din ziua de sâmbătă, 2 decembrie 2023, și nu la cel produs în ziua de luni. În aceeași perioadă, un alt seism cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter a afectat provincia de coastă din sudul țării, provocând multiple replici cu magnitudini ce depășesc 5 grade pe scara Richter. Sudul țării a suferit cele mai mari consecințe, cu opt persoane rănite.

Filipinele se află într-o zonă activă din punct de vedere seismic. Face parte din „Inelul de Foc al Pacificului”. Acest inel reprezintă o regiune în formă de potcoavă situată în jurul marginilor Pacificului și este caracterizat de o intensă activitate seismică și vulcanică. În această zonă, plăcile tectonice ale Pământului interacționează, generând formarea și activitatea vulcanilor, precum și producerea cutremurelor.