Cutremurul de 5,5 a fost raportat la 9 kilometri sud-est de Maca, Peru. Alte două cutremure au fost înregistrare sâmbătă dimineață, tot în Peru.

Seismele au avut magnitudinea de 5, respectiv 5,1, și au fost raportate la 14 kilometri nord de Lluta, conform earthquake.usgs.gov.

Și în ultima zi a lunii mai a avut loc un cutremur puternic. Seismul a fost înregistrat cu magnitudinea de 6,2 grade pe Richter s-a produs în această noapte la sud de Noua Zeelandă, țară aflată la limita a două plăci tectonice majore. Autoritățile nu au raportat deocamdată pagube și nu a fost emisă o alertă pentru tsunami.

Peste 6 magnitudine

Cutremurul de magnitudine 6,2 a fost înregistrat miercuri în Oceanul Pacific, în largul coastei de sud a Noii Zeelande, potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), citat de France Presse.

Seismul a avut loc la 2.21 GMT, la o adâncime de 33 km, în apropiere de Insulele Auckland, un mic arhipelag practic nelocuit şi situat la aproximativ 450 km de Insula de Sud a Noii Zeelande, a precizat USGS.

Autorităţile neozeelandeze nu au emis nicio alertă de tsunami şi nu au raportat pagube imediat.

Potrivit unui responsabil al consiliului municipal din Invercargill, cel mai apropiat oraş, cutremurul de pământ nu a fost resimţit şi nu s-au produs daune infrastructurii.

Situată la limita a două plăci tectonice majore, Noua Zeelandă este predispusă la cutremure. În februarie 2011, un cutremur cu magnitudinea 6,3 în Christchurch, al doilea oraş ca mărime al ţării din Insula de Sud, a făcut 185 de morţi şi mii de răniţi, la şase luni după un seism de magnitudine 7,1 care nu a provocat victime, dar pagube considerabile în aceeaşi regiune.

S-a cutremurat si Japonia

Acum o săptămână, pe 26 mai, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs vineri în largul coastelor Japoniei, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC).

Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la 37 de kilometri est de orașul Narita, în zona metropolitană Tokyo, la o adâncime de 60 de kilometri. Nu au fost raportate posibile pagube sau victime și nu a fost emisă nicio alertă de tsunami.

Și în România, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a raportat un cutremur ușor, cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter, a avut loc miercuri, 31 mai, la ora locală 13:10, în zona seismică Vrancea, situată în județul Vrancea.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 72 km, în apropierea mai multor orașe: a fost la 32 km vest de Focșani, 72 km nord de Buzău, 79 km est de Sfântu-Gheorghe, 82 km sud-vest de Bârlad, 85 km sud de Bacău și 94 km est de Brașov.