A avut loc un cutremur de 5,2 grade în Papua Noua Guinee

În această dimineață, 8 iunie 2023, a avut loc un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter în Papua Noua Guinee.

Seismul a avut loc la 149 de kilometri sud-vest de Kokopo, capitala provinciei East New Britain din Papua Noua Guinee, și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, potrivit informațiilor transmise de Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite.

A avut loc un cutremur de 4,6 grade în Bulgaria

Cu o zi în urmă, a avut loc un cutremur și în Bulgaria, fiind resimțit până în Plovdiv (al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, după Capitală). Potrivit Centrului Seismologic European, seismul a avut magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter, iar epicentrul său s-a aflat la 15 km sud-est de Plovdiv și la 146 km de Sofia. Cutremurul a fost resimţit timp de circa 15 secunde în Sofia.

Datele preliminarea au arătat că magnitudinea cutremurului a fost de 4,9 grade pe scara Richter, dar, ulterior, a fost confirmat de CSEM că magnitudinea corectă a fost de 4,6 grade pe scara Richter. Seismul a fost înregistrat la ora 15:26. Epicentrul seismului a fost înregistrat la nord de Asenovgrad, conform infomațiilor transmise de Petar Kirilov, seismologul de serviciu la Academia Bulgară de Ştiinţe.

Oamenii din satul bulgar Krumovo, care se află în imediata vecinătate a epicentrului cutremurului, au fost foarte speriaţi, a precizat primarul Rumiana Samokovareva. Potrivit spuselor sale, au căzut coşuri de fum şi cărămizi de pe clădiri şi de la centrul comunitar.

Cutremurul din Arad a fost urmat de 13 replici

Vă amintim că marți, 6 iunie 2023, a avut loc un cutremur de magnitudine 5,2 grade pe Richter, în Banat, judeţul Arad. Seismul s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a fost urmat de 13 replici, a explicat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

„Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli. Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli. S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade.

De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici”, a zis el într-o conferinţă de presă.