Cutremur de 4,9 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 a zguduit sudul Iranului vineri, provocând rănirea a cel puțin șapte persoane și cauzând pagube minore. Evenimentul seismic a avut loc în apropierea orașului Khaneh Zenyan, situat în sudul țării, în apropiere de Shiraz, la o adâncime de 10 kilometri.

Iranul, o țară traversată de numeroase falii geologice, se confruntă periodic cu seisme devastatoare. Cu toate acestea, acest cutremur a fost clasificat ca având o magnitudine moderată și nu a generat pagube semnificative.

seism
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Un cutremur cu magnitudinea 5,5 a lovit sudul Iranului

În urmă cu trei zile, un cutremur cu magnitudinea 5,5 a zguduit marți dimineață sudul provinciei Hormozgan din Iran, iar cutremurul s-a resimțit și în provinciile învecinate.

Epicentrul tembelului a fost localizat la aproximativ 61 de kilometri nord de Bandar Abbas, capitala provinciei. Cutremurul s-a produs la o adâncime de aproximativ 10 kilometri sub suprafața Pământului, potrivit Centrului german de cercetare pentru geosciințe (GFZ).

Zguduiturile au fost resimțite într-o regiune largă, inclusiv în:

  • cea mai mare parte a provinciei Hormozgan
  • sud-estul provinciei Fars
  • sud-vestul provinciei Kerman.

Deși nu au fost raportate imediat pagube sau victime, sunt posibile pagube în zonele din apropierea epicentrului.

Iran, o țară vulnerabilă la cutremure

Cutremurul amintește în mod clar de vulnerabilitatea Iranului la activitatea seismică. Țara este străbătută de falii geologice majore, ceea ce o face una dintre cele mai predispuse națiuni la cutremure la nivel global. Ea se află la punctul de convergență al plăcilor tectonice arabă, indiană și eurasiatică.

Iranul are o istorie tragică de cutremure devastatoare în ultimele decenii. Unele dintre ele au fost soldate cu zeci de mii de morți și cu pagube de miliarde de dolari. Cutremurul cu magnitudinea 6,6 din 2003 din provincia Kerman, de exemplu, a provocat moartea a 31.000 de persoane și a redus la ruine orașul antic Bam.

Val de cutremure în Afganistan în ziua de sâmbătă, 7 octombrie

După cutremurul devastator cu magnitudinea de 6,3 care a lovit regiunea aflată la 30 de kilometri nord-vest de orașul Herat pe 7 octombrie, Administrația talibană a anunțat un bilanț tragic. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Dezastrelor, Mullah Janan Sayeeq:

  • peste 2.000 de oameni au pierit în cutremur
  • peste 9.000 au fost răniți.

În plus, 1.329 de locuințe au fost avariate sau complet distruse în urma acestui dezastru natural.

Organizația UNICEF a dezvăluit că 90% dintre cei decedați sunt femei și copii, subliniind impactul deosebit de tragic asupra categoriilor vulnerabile ale populației. Cutremurul și replicile sale puternice au amplificat suferința în această regiune afectată, iar comunitățile se luptă acum cu consecințele devastatoare ale acestui eveniment seismic.