Liderul Iranului, amenințări la adresa Israelului

Liderul Iranului, Ali Khamenei, a declarat marti, 17 octombrie, că „lumea depune mărturie despre curățarea etnică efectuată de regimul sionist”.

Potrivit lui, atrocitățile împotriva Fâșiei Gaza trebuie să înceteze. În caz contrar, „musulmanii și forțele de rezistență ar putea să-și piardă răbdarea”. El consideră că, în această situație ipotetică, nimeni nu le va putea preveni acțiunile.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui discurs susținut la Teheran.

„Lumea depune mărturie despre curățarea etnică efectuată de regimul sionist. (…) Toate partidele ar trebui să se abțină de la a cere nimănui să împiedice un grup să ia măsuri ca răspuns la crimele sioniștilor”, a spus liderul.

Acesta nu este primul avertisment de acest fel. În urmă cu câteva zile, Iranul a emis un avertisment către Israel în ceea ce privește o posibilă escaladare a conflictului.

Dacă Israelul nu încetează agresiunile împotriva palestinienilor, alți actori din regiune ar fi pregătiți să acționeze. Acesta a fost mesajul ministrului iranian de externe. El a fost relatat de agenția semi-oficială de știri Fars, citată de Reuters.

„Dacă agresiunile sioniste nu se opresc, mâinile tuturor celor din regiune sunt pe trăgaci. (…). Responsabilitatea pentru posibila deschidere a unor noi fronturi de rezistență în regiune și pentru orice escaladare a războiului de astăzi revine direct Statelor Unite și regimului sionist (Israel)”, a declarat iranianul Hossein Amirabdollahian, citat de agenția de presă.

Ministerul Sănătății palestinian anunță circa 3.000 de victime în Gaza

Aceste declarații vin în contextul în care Armata Israeliană încearcă să minimizeze victimele civile din Gaza. Civilii au fost anunțați să părăsească partea de nord a Gaza. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății palestinian anunță circa 3.000 de victime.

În ciuda faptului că nu a fost stabilită o legătură directă între Iran și Hamas, SUA și Israel consideră că Iranul este principalul susținător al grupării. Desigur, Iranul nu a recunoscut această implicare.

Totodată, președintele american Joe Biden a amenințat la rândul său Iranul. El a transmis conducerii statului că ar trebuie să fie atenți cu acțiunile din regiune. În același timp, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz s-au alăturat acestui mesaj.

Ei au avertizat Teheranul să nu intervină pentru a escalada războiul Israel-Hamas.