Vineri, pe data de 17 noiembrie, un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter a avut loc în sudul arhipelagului Filipine. Autoritățile au spus că seismul a cauzat pagube materiale, iar două persoane și-au pierdut viața.

Potrivit Serviciului, geologic al Statelor Unite (USGS), cutremurul s-a produs în largul coastelor provinciei Sarangani, pe insula Mindanao, la o adâncime de 78 de kilometri, la ora 8:14 GMT. Nu s-a emis alertă de tsunami. Date asemănătoare au venit şi din partea EMSC (Centrul Seismologic Euro-Mediteranean).

Cutremur de 6,7 grade în Filipine. Doi soți și-au pierdut viața

Poliția locală a informat că un bărbat și soția sa au murit striviţi de un zid de beton care s-a prăbuşit în faţa companiei producătoare de cherestea la care lucrau, în apropierea oraşului General Santos.

Caporalul Christopher Larano a declarat pentru AFP că „Zidul a căzut peste ei”. Seismul s-a resimțit în mare parte din insula muntoasă.

„Cred că este cel mai puternic cutremur pe care l-am simţit vreodată”, a declarat pentru AFP Keeshia Leyran, în vârstă de 27 de ani.

Atunci când a avut loc seismul, el participa la o conferinţă în Davao City, la aproximativ 200 de kilometri de epicentru.

„Oamenii din jurul meu au intrat în panică şi s-au grăbit să iasă afară”, a povestit ea.

„Erau sute de persoane care participau la eveniment, aşa că mi-a fost mai teamă de o busculadă”, a adăugat Keeshia.

Din cauza panicii provocate de cutremur, aproximativ 30 de studenţi de la o universitate din apropiere au primit îngrijiri medicale pentru dificultăţi de respiraţie, a declarat Adrian Imbong, reprezentant al serviciilor medicale de urgenţă din General Santos.

Căpitan Giecarrjune Villarin de la poliţia municipală din Sarangani, a spus că atât el cât şi colegii săi au ieşit în fugă din clădirea în care se aflau, la aproximativ 30 de kilometri sud-est de epicentru.

Cutremur de 3,6 grade în Vrancea

Amintim că marți, pe 14 noiembrie, un cutremur s-a produs la ora 11:03, în judeţul Vrancea. Potrivit seismologilor, a avut magnitudinea de 3,6 grade pe Richter.

Seismul a avut loc la o adâncime de 140 km, în apropierea următoarelor oraşe:

  • 32 km Nord-Vest de Focşani;
  • 73 km Nord de Buzău;
  • 79 km Est de Sfântu-Gheorghe;
  • 82 km Sud-Vest de Bârlad;
  • 84 km Sud de Bacău şi 94 km Est de Braşov.

Amintim că în România s-au înregistrat 14 seisme de la începutul lunii noiembrie. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2,2 şi 4,3 pe Richter. Mai multe puteți citi aici.