Pentru dolarul american, BNR a anunţat o referinţă de 3,4141 lei, în urcare cu 0,32% (1,1 bani).
În regiune, forintul şi zlotul recuperau uşor teren în faţa euro, după ce miercuri seară pierdeau 0,8-1,2%.
Leul s-a tranzacţionat miercuri după amiază pe piaţa interbancară la cotaţii dincolo de 4,42 lei/euro. Practic, cursul euro s-a stabilizat peste nivelul de 4,42 lei la scurt timp după ce BNR a anunţat ieri un curs curs de referinţă apropiat de maximul istoric. Astăzi dealerii se aşteptau la un nou minim absolut al monedei naţionale.
În prima parte a zilei de ieri, un ordin masiv de cumpărare de euro din partea unui jucător din Londra a dat serioase bătăi de cap BNR pentru a menţine leul peste minimul istoric stabilit în urmă cu o săptămână.
De fapt, BNR s-a folosit şi ieri de „pixul magic” pentru a anunţa un curs euro sub maximul istoric, spun dealerii, deoarece înainte de ora 13:00, când BNR culege cotaţiile din piaţă, leul se tranzacţiona la 4,4190-4,4205.
În continuarea şedinţei de piaţa interbancară, leul a alunecat dincolo de 4,42/euro, fiind cotat la un moment dat şi la 4,43/euro.
În urmă cu două zile, guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că leul tinde să se deprecieze în raport cu euro, în special pe fondul ieşirilor de capital din partea băncilor-mamă, coroborat cu seceta de investiţii străine directe.