Curs valutar marți, 31 de august. Anunțul momentului de la BNR. Ce s-a întâmplat cu euro

Potrivit datelor publicate marți de BNR, în ultima zi a lunii august euro a rămas constant astăzi la recordul obținut luni, de 4.9348 lei.

Dolarul american pe de altă parte a scăzut astăzi cu 0.23%, înregistrând o valoare de 4.1741 lei.

Lira sterlină s-a depreciat și ea în raport cu moneda națională, înregistrând o valoare de 5,7458 lei.

Curs valutar marți, 31 de august. Anunțul momentului de la BNR. Ce s-a întâmplat cu euro

Același lucru s-a întâmplat și cu Francul elvețian care a ajuns la valoarea de 4,5680 lei.

Prețul gramului de aur este de 243,4821 lei.

Indicele ROBOR a stagnat astăzi

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,60%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, care a stagnat la 1,73%.

Trebuie menționat faptul că în cadrul ședinței de pe 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

În același timp, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. Totodată, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar marți, 31 de august. Anunțul momentului de la BNR. Ce s-a întâmplat cu euro

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.