Curs valutar marți, 21 septembrie. BNR ține strâns de leu

Banca Națională pare a fi stabilizat cursul în jurul valorii de 4,948 lei pentru un euro, în condițiile în care cotațiile din ultimele zile au variat cu doar câțiva bani în jurul acestei valori.

BNR a anunțat luni un curs valutar de 4,9481 lei pentru un euro, în creștere față de vineri, când cotația a consemnat 4,9473 lei pentru un euro.

Asta în condițiile în care săptămâna trecută cursul oficial al BNR a afișat joi, miercuri și marți valorile de 4,9482, 4,9481 respectiv 4,9475 lei pentru un euro.

Banca Națională a anunțat în schimb marți un curs valutar de 4.9485 lei pentru un euro, în creștere cu 0,04 bani (+0.01 %) faţă de cotaţia de luni.

Trebuie precizat că, pe fondul dezechilibrelor economice, leul este singura valuta din regiune care se confruntă cu presiuni constante legate de devalorizare, în timp ce Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Polonia traversează perioade mai stabile din punct de vedere monetar.

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, precizează BNR.

Astfel, evoluția monedei naționale este în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând un răspuns flexibil al acestei politici la şocurile neprevăzute ce pot afecta economia.

Curs valutar marți, 21 septembrie. Evoluția dolarului

Banca Națională a anunțat marți un curs valutar de 4.2171 lei pentru un dolar, în scădere cu 1,04 bani (-0.25 %) faţă de cotaţia precedentă.

Luni, a fost consemnat un curs valutar de 4,2275 lei pentru un dolar, iar vineri BNR a afișat un curs valutar de 4,1999 lei pentru un dolar, în scădere faţă de cotaţia precedentă.

BNR a anunțat joi un curs valutar de 4,2041 lei pentru un dolar, în creștere faţă de cotaţia precedentă.

Miercuri, moneda americană a consemnat o apreciere, în condiţiile în care cursul afișat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,1843 lei/dolar, în creştere.

Trebuie precizat că dolarul american este raportat la leul românesc indirect, prin relaționare la moneda europeană.