Curs valutar 18 februarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate joi de BNR, euro a rămas astăzi la valoarea de 4.8748.

Dolarul american pe de altă parte s-a depreciat cu .0.01% ajungând la valoarea de 4.0399 lei.

Lira Sterlină a crescut joi, ajungând la valoarea de 5,6275 lei.

Curs valutar 18 februarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Francul elvețian pe de altă parte a scăzut la valoarea de 4,5014 lei.

Prețul gramului de aur este de 231,8421 lei.

Ce s-a întâmplat cu Indicele ROBOR 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut joi de la 1,54% la 1,55%, potrivit datelor publicate de BNR. De cealaltă parte, Indicele ROBOR la 6 luni s-a menţinut la 1,63%.

De menționat este faptul că, pe 15 ianuarie, consiliul de administraţie al BNR, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.

De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Curs valutar 18 februarie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. Reducerea de 0,29 puncte procentuale se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.