Moneda europeană s-a depreciat cu 0,23 bani, până la 4,5515 lei.

Dolarul a urcat cu 1,11 bani, la 4,2783 lei.

Francul elvețian s-a întărit de la 4,2343 la 4,2424 lei.

Lira sterlină a coborât de la 5,2109 la 5,1887 lei.

Recordul de luni

Moneda europeană a ajuns luni la un nou record în raport cu leul, la cotația de referință a Băncii Naționale a României (BNR).

Euro s-a apreciat cu 0,33 de bani, până la 4,5538 lei, depășind astfel recordul înregistrat miercurea trecută, 4,5512 lei, dar și pe cel precedent, din 7 iunie 2013, când nivelul a fost de 4,5535 lei.

Euro nu a mai fost la fel de puternic față de leu din 26 octombrie 2012, când nivelul a fost tot 4,5538 lei. Cel mai afectatţi sunt românii cu credite contractate în această valută. De asemenea, alimentele şiprodusele din import se scumpesc o dată cu întărirea monedei europene.

"În spaţiul public s-a creat un val de emoţii privind mişcarea cursului de schimb leu-euro. Creşteri de 2 sau 3 bani sunt considerate adevărate evenimente. BNR a făcut public de foarte multe ori faptul că mişcările până la 4-5% sunt absolut fireşti şi se întâmplă pe toate pieţele din lume. Piaţa valutară românească e o piaţă vie şi pe o piaţă vie e imposibil ca paritatea dintre monede să fie încremenită. Fluctuaţiile sunt determinate în exlusivitate de raportul dintre cerere şi ofertă. Pieţele internaţionale sunt vii şi valuta se plimbă în funcţie de anumite conjucturi din diferite zone ale lumii. Astăzi în UE sunt evenimente, iar dialogul de peste Ocean e determinat de anumite evenimente. FED dă semne că ar ridica dobânda şi toţi investitorii din lume devin atenţi la acest lucru, pentru că dacă s-ar ridica dobânda şi astfel piaţa americană va avea o mare atracţie. Ce se întâmplă la noi se întâmplă şi la polonezi şi la bulgari şi la unguri. E un fenomen al Regiunii", a declarat pentru Capital, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Te-ar putea interesa și: