Euro s-a apreciat cu 0,33 de bani, până la 4,5538 lei, depășind astfel recordul înregistrat miercurea trecută, 4,5512 lei, dar și pe cel precedent, din 7 iunie 2013, când nivelul a fost de 4,5535 lei.

Euro nu a mai fost la fel de puternic față de leu din 26 octombrie 2012, când nivelul a fost tot 4,5538 lei. Cel mai afectatţi sunt românii cu credite contractate în această valută. De asemenea, alimentele şiprodusele din import se scumpesc o dată cu întărirea monedei europene.

"În spaţiul public s-a creat un val de emoţii privind mişcarea cursului de schimb leu-euro. Creşteri de 2 sau 3 bani sunt considerate adevărate evenimente. BNR a făcut public de foarte multe ori faptul că mişcările până la 4-5% sunt absolut fireşti şi se întâmplă pe toate pieţele din lume. Piaţa valutară românească e o piaţă vie şi pe o piaţă vie e imposibil ca paritatea dintre monede să fie încremenită. Fluctuaţiile sunt determinate în exlusivitate de raportul dintre cerere şi ofertă. Pieţele internaţionale sunt vii şi valuta se plimbă în funcţie de anumite conjucturi din diferite zone ale lumii. Astăzi în UE sunt evenimente, iar dialogul de peste Ocean e determinat de anumite evenimente. FED dă semne că ar ridica dobânda şi toţi investitorii din lume devin atenţi la acest lucru, pentru că dacă s-ar ridica dobânda şi astfel piaţa americană va avea o mare atracţie. Ce se întâmplă la noi se întâmplă şi la polonezi şi la bulgari şi la unguri. E un fenomen al Regiunii", a declarat pentru Capital, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Ce spun analiştii bancari

Leul se va deprecia treptat în următoarele trimestre, influenţat de factori interni ca majorarea deficitului de cont curent şi incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influenţă o vor avea evoluţiile externe, potrivit unei analize a Erste Group.

Devalorizarea va fi de 1,6%, până la 4,62 unităţi pentru un euro în decembrie 2017. ”Înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, împreună cu riscurile politice din Europa şi un posibil ton mai ferm din partea Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul în 2017”, potrivit băncii austriece, informează News.ro.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat recent că nu vede spaţiu pentru aprecierea leului, sugerând în acest fel că ar putea fi tolerată o depreciere a acestuia.

”Acestea fiind spuse, BNR ar putea să împiedice o creştere puternică a cursului euro/leu, care este oricum mai puţin probabilă, având în vedere percepţia pieţei că volatilitatea acestuia este una scăzută în rândul monedelor din Europa Centrală şi de Est”, consideră analiştii Erste.

 

Dolarul a scăzut luni cu 2,12 bani, până la 4,2673 lei.

Francul elvețian a coborât de la 4,2391 la 4,2343 lei.

Lira sterlină s- depreciat de la 5,2152 la 5,2109 lei.