Pentru a beneficia de curatenia generala a casei oferita de o firma specializata, este suficient sa o anuntati telefonic cu o zi sau doua inainte. Puteti opta pentru curatenia zilnica, lunara sau de sezon (de primavara sau inainte de Sarbatorile de iarna). Sunt firme care asigura inclusiv intretinerea gradinii sau dezinsectia. De cele mai multe ori, firmele impun un pret minim pe care trebuie sa il platiti pentru servicii. Mai ales firmele mari prefera sa se deplaseze la adresele unde au comenzi mai mari si mai frecvente. Acest pret minim poate sa fie de aproximativ 50 de dolari.

Tarife speciale pentru curatarea subsolurilor

Totusi, in perioadele in care firmele sunt foarte solicitate se poate ca personalul sa fie insuficient, iar programarea este bine sa fie facuta cu o saptamana inainte. Daca este vorba de curatenia generala, atunci echipa stie ce are de facut. Daca aveti cerinte speciale, trebuie sa le comunicati in detaliu (de exemplu, spalarea in interior a dulapurilor si vitrinelor, stergerea de praf a vazelor si bibelourilor).
Serviciile de baza pentru curatenia unui apartament inseamna curatirea pardoselei (covorului, parchetului etc.), indepartarea prafului de pe mobila, spalarea geamurilor si a peretilor. Pretul, in aceste cazuri, se calculeaza pe metru patrat. Sunt foarte cerute serviciile de curatenie dupa ce au fost facute reparatii sau dupa mutare. Cererile speciale, cum ar fi curatirea subsolurilor sau a ghetii si zapezii din parcare, au tarife separate, variind, ca si celelalte tarife ale firmelor, in functie de numarul de persoane de care este nevoie, de timpul necesar, de echipament, configuratia spatiului, suprafata de curatat (lemn, marmura etc.) si chiar in functie de zona in care trebuie sa ajunga echipa.

Profesionistii costa de trei ori mai mult

Daca societatile care au nevoie de astfel de servicii apeleaza in mod regulat la firmele de curatenie, clientii obisnuiti prefera, in primul rand datorita pretului destul de ridicat, sa ceara ajutorul doar o data, de doua ori pe an. Spre deosebire de o femeie de serviciu, ale carei servicii pot avea un tarif de trei ori mai mic, firmele specializate asigura in plus, de exemplu, protectia sporita a materialului curatat, fara ca acesta sa fie zgariat, decolorat sau udat atunci cand un obiect se preteaza doar la „spalarea uscata”. Pentru podeaua din placi ceramice se foloseste o perie speciala mecanica, cu scopul de a se realiza presiunea necesara curatirii in profunzime. Pentru suprafetele ceruite, in schimb, se folosesc o perie si un decapant chimic. Apoi, se aplica straturi de adeziv, dupa care ceara, si se lustruieste. Covoarele trebuie bine curatate la primele semne de decolorare, altfel mizeria nu mai poate fi indepartata in totalitate (se foloseste metoda samponarii sau a spalarii cu spuma uscata). Daca o femeie de serviciu cere aproximativ 1.000.000 de lei, serviciile unei firme care iti face curatenia generala costa in jur de 3.000.000 de lei. Totul dureaza cateva ore cu o echipa de patru oameni pentru un apartament de trei camere. In acest timp puteti sa plecati de acasa. Un alt avantaj este si acela ca nu mai aveti cheltuieli cu utilajele si materialele consumabile (detergenti, perii etc.). La orice firma exista un responsabil care supervizeaza efectuarea operatiunilor si caruia puteti sa i va adresati daca aveti alte cerinte sau nemultumiri.
Improspatarea atmosferei, degresarea bucatariei, curatarea lemnariei si a grupurilor sanitare sunt alte servicii foarte solicitate. In cazul curateniei la birouri, importanta este spalarea geamurilor (pentru spalarea in exterior, la inaltime, se apeleaza la alpinismul utilitar), intretinerea covoarelor si slefuirea mobilierului.
Se pot cere si servicii zilnice, acestea fiind necesare mai ales in cazul intretinerii toaletelor (se pun la dispozitie dispensere pentru sapun lichid, prosoape de hartie, sapun, odorizante, saci de gunoi). Daca vreti sa angajati o firma specializata pentru a curata locuinta inaintea Craciunului, ar fi bine sa va grabiti sa faceti o programare, intrucat in aceasta perioada solicitarile sunt extrem de numeroase.    N
Trei tipuri de abonament la servicii de curatenie
Operatiuni zilnice
Golirea cosurilor; stergerea si aspirarea prafului; dezinfectarea grupurilor sanitare.

Operatiuni lunare
Spalarea petelor si a murdariei de pe covoare; curatirea aparaturii de birou; curatirea peretilor; spalarea mecanica a pardoselii cu refacerea stratului protector.

Operatiuni de sezon

Curatenia generala cu reconditionarea mobilei si a covoarelor; curatirea camarii; reconditionarea baii si a instalatiilor.

Dolarii curatatotul

Firme            Tarife orientative
AB Clean        0,5 – 1 USD/mp – curatenie generala
Bucuresti        1 USD – curatirea unui scaun
            10 USD – curatirea unei canapele de trei locuri
Master Clean        0,5 – 1 USD/mp curatenie generala
Bucuresti        (minimum 50 USD)
Gama Maintenance    0,2 – 0,5 USD/mp – curatenie generala
Iasi            0,5 USD/mp – curatire covoare
Perfect Clean        aproximativ 1.000.000 de lei – curatenie generala
Bucuresti        pentru un apartament cu 4 camere
            (minimum 10 USD)
Maintenance Service    0,5 USD/mp – curatenie generala
Bucuresti        0,5 USD/mp – curatire covoare
Arimpex            20.000 de lei/mp – curatenie generala
Timis            1 – 2 USD/mp – intretinere lunara
Grup O&B        1 – 2 USD/mp – intretinere lunara
Timis            0,5 USD/mp – curatenie generala
Doma Grup        0,15 – 0,25 USD/mp – curatire ferestre    
Bucuresti        0,5 – 2 USD/mp – curatire mocheta
            10 – 15 USD – curatire canapea

Atentie la calitate, timp si pret

Doru Dragomir, director Doma Grup: „In privinta timpului, doi oameni instruiti si cu echipament corespunzator termina un apartament de trei camere intr-o zi si ceva, iar patru oameni termina in patru, cinci ore. Lavomochetul (un aspirator cu apa), de exemplu, reduce timpul necesar. Echipamentul e bine sa fie standard si sa nu fie deteriorat.
Important e sa va uitati la oameni: ca sa stiti ca ati apelat la o firma de calitate, este necesar ca echipa sa lucreze ordonat, sa nu piarda timpul si sa aiba uniforme.
Pretul variaza in primul rand in functie de marimea spatiului si de gradul de murdarire. Se stabileste doar dupa ce un om al firmei vede in amanunt casa. Pretul pe metru patrat este valabil doar pentru dimensiuni suficient de mari. Pretul pentru curatenia generala obisnuita este de aproximativ 100 USD pentru o echipa de doi oameni care lucreaza o zi si jumatate. O firma de calitate nu practica preturile foarte mici, dar oamenii si echipamentul folosit inseamna eficienta, iar asta se vede la sfarsit.”