Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (90-100%), înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10- 100%). De asemenea, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (9-15 frunze), alungirea tulpinii (10-100%), apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-100%).

În acelaşi timp, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali.

'La viţa de vie se vor înregistra fazele de 'plâns', înmugurire şi dezmugurire. Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până la această dată vor parcurge germinarea şi răsărirea (10-100%), continuându-se lucrările de semănat. Sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum îşi vor continua primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-40%)', se notează în prognoza agrometeorologică.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) în condiţii bune. În acest context, ritmurile vegetative atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării.

În ceea ce priveşte rezerva de umiditate din solul agricol, în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, aceasta se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de vest a Maramureşului, sudul şi sud-estul Transilvaniei, centrul şi sudul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Moldova şi estul Maramureşului.

Totodată, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-20 cm în cultura de porumb se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În Banat, Crişana, vestul, centrul şi sud-estul Transilvaniei, vestul Maramureşului şi jumătatea de nord a Moldovei se va semnala secetă pedologică moderată şi local puternică.

Din punct de vedere meteorologic, perioada 25 aprilie – 1 mai se va caracteriza printr-un regim termic al aerului, în general, mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, cu o temperatură medie diurnă a aerului situată între 9 şi 21 de grade Celsius, mai ridicată unu până la 7 grade în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra în intervalul 10-22 grade Celsius, optimă continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent. În plus, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat, căderi de grindină. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Specialiştii agrometeorologi recomandă continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof), administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă, efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi pomi-viticole.AGERPRES